Hej politiker!

POLITIKERPRAO

Vi är TCO. Vi står mitt i arbetsmarknadens och samhällets förändring och upplever dagligen dess utmaningar. Därför vill vi bjuda in dig till vår vardag, vår verklighet.

Vi jobbar som allt från barnmorskor, ingenjörer och lärare till poliser, ekonomer och sjuksköterskor – du möter oss genom hela livet. Tillsammans är vi 1,4 miljoner väljare och var fjärde som röstar i höstens val. Men vilka frågor tycker vi är viktiga? Ta reda på det genom att politikerpraoa en dag som tjänsteman!


Här hittar du förslag på praoplats:


Tandsköterska

Följ med en dag hos någon av våra 8000 tandsköterskor. Assistera tandläkaren vid undersökningar och behandlingar, sterilisera instrument och ge lokalbedövning. Men hur lugnar du en patient med tandläkarskräck? Och hur blir det med yrkeslegitimationen?

Skådespelare

Biomedicinsk analytiker

Träffa några av våra 4500 biomedicinska analytiker. Lär dig varför de kallas för vårdens CSI-detektiver och upptäck vad som kan gömma sig i kroppsvätskor. Men hur mår händerna efter en dag i latexhandskar? Och finns det någon specialistutbildning?

Barnmorska

Följ med en dag hos några av våra 4700 barnmorskor. Prata preventivmedel, träffa blivande föräldrar och hjälp nya medborgare till världen. Men hur är det att springa mellan tre förlossningar på en kväll? Hinner du dricka kaffe eller ens gå på toaletten?

Privat rådgivare

Bli privat rådgivare för en dag. Bevilja eller neka lån, sälj strukturerade produkter och guida kunder genom pensionsdjungeln. Men hur undviker du att behöva prata jobb på parmiddagen? Och hur ska du hinna lära dig alla tusentals sidor med nya EU-regler du måste följa till punkt och pricka?

Journalist

Lärare

Meteorolog

Prova på ett yrke som bokstavligen kretsar kring väder och vind. Hur är det att bära en hel nations förväntningar inför midsommar? Vad gör du om det blir regn fast du lovade sol? Och vilka är de största orosmolnen i klimatfrågan?

HR-ansvarig

Prova på ett jobb som handlar om andras arbetskraft. Ansvara för nyrekryteringar, personalfrågor och se till att rätt kompetens är på rätt plats i organisationen. Men varför tror folk ändå att det är ditt ansvar att få medarbetarna att tömma diskmaskinen?
JASENKO OMANOVIĆ (S) Om sin politikerprao:

”Vi är folkvalda, valda från verkligheten, och politikerprao är bra sätt att uppgradera den verklighetsbilden man har med sig i sitt uppdrag.”

Branka Djukanovic Svensson (sjuksköterska) Om vikten av politikerprao:

”Många tror att det är brist på sjuksköterskor, men det är egentligen brist på bra arbetsgivare som erbjuder bra villkor och attraktiva arbetsplatser. Politiker kan inte ha information om en specifik profession förrän de har sett hur det fungerar i praktiken.”

Can Altintasli (sjuksköterska) Om varför politikerprao är viktigt:

”För att skapa medvetenhet om den vardag vi som arbetar ute i den politikerstyrda verksamheten möter. Hur deras politiska beslut i folkvalda forum konkretiseras ute i olika sjukhus verksamheter.”

Varför ska ni lyssna på oss?

Jag är en av 1,4 miljoner väljare

Vi i TCO-förbunden är inte bara många, vi utmärker oss också genom ett högre valdeltagande än genomsnittet. Därför kan våra röster avgöra valet i höst.

1 av 3 är beredd att byta parti på grund av en sakfråga

Många av oss i TCO-förbunden är beredda att byta parti på grund av en sakfråga. Därför kan våra röster avgöra valet i höst.

Var fjärde som röstar i valet är medlem i ett TCO-förbund

Vi tjänstemän är en viktig väljargrupp som står mitt i arbetsmarknadens och samhällets förändring. Vi är 25% av alla som röstar. Därför kan vi avgöra valet i höst.

74% tycker att partierna borde samarbeta mer över blockgränserna

Många av oss i TCO-förbunden tycker att Sverige behöver mer samarbete i politiken. Vi vill se fler långsiktiga lösningar. Bland annat för en bättre välfärd där vi är en viktig pusselbit.

Du möter oss genom hela livet

Många av oss i TCO-förbunden har viktiga och samhällsbärande yrken. Vi jobbar bland annat som sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Tillsammans är vi 1,4 miljoner väljare och vi finns i hela Sverige.

Tack för din ansökan!

Vad kul att du vill uppleva vardagen ute hos någon av TCO-förbundens medlemmar. Om du väljs ut kommer vi att kontakta dig för att försöka tillgodose dina önskemål om ort i landet för praoplats och yrke, men vi kan inte garantera en praoplats hos exakt den yrkesgrupp du önskat.

Dela på Facebook!

Om politikerprao

Vi i TCO-förbunden står mitt i arbetsmarknadens och samhällets förändring. Vi är drivande när forskning, utveckling och innovation skapar nya varor och tjänster, när vård, omsorg och skola utvecklas och när staten och kommunerna förbättrar sin service till medborgarna.

Politikerprao är ett initiativ där vi erbjuder politiker att prao en dag hos TCO-förbundens medlemmar. Tanken är att öka kunskapen om våra yrkesgrupper och deras viktiga arbete.