Den svenska partsmodellen kan sammanfattas med ett ord - samarbete. Den går ut på att fack och arbetsgivarorganisationer tillsammans kommer överens om de bästa villkoren på arbetsmarknaden, utan att staten behöver lägga sig i varje beslut. Alltså är det de som står närmast frågorna, som tar besluten som rör den relevanta arbetsmarknaden. Och det är väl inte särskilt konstigt egentligen. Vilka andra skulle annars vara bäst lämpade att diskutera en viss arbetsmarknad, än de som faktiskt jobbar i den? Det är den svenska partsmodellen. Och i förlängningen leder det till glada och kreativa människor i arbetslivet, samtidigt som det ger förutsättningar för flexibilitet till arbetsgivarna. En riktig win-win, så att säga.

Fackförbund och arbetsgivare kommer överens tillsammans
Hur kommer det sig att Sverige är så bra på att hantera förändringar på arbetsmarknaden? Och att man i varje bransch – tillsammans; arbetsgivare och arbetstagare- kan fatta egna kloka beslut om sin verksamhet. En del av förklaringen hittar vi i den svenska partsmodellen. Det vill säga det förhållande som gäller på den svenska arbetsmarknaden, där parterna i form av fackförbund och arbetsgivare tillsammans kommer överens om spelreglerna. Vi vill försöka förklara hur det fungerar.
Läs mer

Hur funkar ett kollektivavtal?
Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivare och anställdas fackliga organisationer, som reglerar löner och villkor på arbetsplatsen. Kollektivavtalen kan vara små och lokala och gälla för en särskild arbetsgivare eller arbetsplats, eller stora och rikstäckande och gälla för alla arbetsplatser i hela landet inom en speciell bransch.
Läs mer

Kollektivavtalets värde
Ett kollektivavtal handlar förstås om lön, men också om mycket annat som rör arbetslivet. Det är tjänstepension, föräldralön som toppar upp föräldraförsäkringen och övertidstillägg; där finns extra semester, reseersättning och friskvårdsbidrag
Läs mer

När arbetsmarknaden förändras är partsmodellen en styrka
Svensk arbetsmarknad är inte statisk. Varje år omsätts cirka 900 000 jobb, knappt 430 000 försvinner och 515 000 tillkommer. Dynamiken ställer höga krav på både politiken och arbetsmarknadens parter. Förändringar på arbetsmarknaden kräver i regel snabba beslut och flexibla lösningar. Här har den svenska partsmodellen historiskt visat sin styrka.
Läs mer

Takten har avtagit mot ett mer jämställt föräldrapenningsuttag
Utvecklingen mot en mer jämställd fördelning av föräldraledigheten går för långsamt och takten har avtagit det senaste året, visar TCO:s jämställdhetsindex. Den ojämna fördelningen är en viktig förklaring till inkomstskillnadernamellan kvinnor och män.
Debatt
Förslaget till nya arbetsmiljöregler fyller inte sitt syfte
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Läs vidare
Nyheter
Kvinnorna är förlorarna i pandemin
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Läs vidare
Pressmeddelanden
Det går för långsamt mot jämställt föräldraskap
Utvecklingen mot en mer jämställd fördelning av föräldraledigheten går för långsamt och takten har avtagit det senaste året. Det visar TCO:s nya jämställdhetsindex som släpps idag. Kvinnor tog ut 68,7 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn förra året. Män tog alltså bara ut 31,3 procent.
Läs vidare
Debatt
Visst behövs det en återhämtningsplan
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Läs vidare
Nyheter
Fler TCO-medlemmar riskerar långtidsarbetslöshet i krisens spår
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Läs vidare
Pressmeddelanden
Therese Svanström vald till vice ordförande för Folksam Sak
Försäkringsbolaget Folksam består av de två ömsesidiga bolagen Folksam Sak och Folksam Liv samt ett antal dotterbolag. På torsdagen valdes TCO:s ordförande Therese Svanström till ny ledamot i styrelsen för Folksam Sak.
Läs vidare
Gå till Aktuellt
Rapporter
Från jämställda par till ojämställda föräldrar
Varför väljer föräldrar att dela på föräldraledigheten som de gör? Trots möjligheten att dela lika är det få föräldrapar som gör det. Ny forskning visar att normer på arbetsplatsen styr hur föräldrar delar på dagarna.
Läs vidare
Rapporter
Livspusslet under coronapandemin
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Rapporter
Lärcentra - för högre utbildning i hela Sverige
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Rapporter
Vidareutbildning, varför och för vad?
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Se alla rapporter
Arbetsvärlden
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
Hitta ditt fackförbund
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.