img description

De här är framtidens 99

Den 9 maj presenterar TCO för tredje året i rad en lista med framtidens 99 mäktigaste opinionsbildare. 

Framtidens 99 mäktigaste består av unga opinionsbildare mellan 18 och 35 år från näringslivet, partier och organisationer, fackliga organisationer, akademi och media. Tio personer är rangordnade med motivering. Övriga 89 listas utan inbördes ordning.

Här hittar du hela listan.


Så tar vi fram listan framtidens 99 mäktigaste 

TCO presenterar för tredje året i rad en lista med framtidens 99 mäktigaste. Så här tar vi fram listan. 

Vem kan hamna på listan?
Listan består av unga opinionsbildare mellan 18 och 35 år från näringsliv, politiska och andra organisationer, fackliga organisationer, högskola och universitet samt media.

Öppen nominering
I år har vi för första gången haft en öppen nomineringsprocess där vem som helst fått nominera den som de vill se på listan Framtidens 99 mäktigaste. Vi har fått in många nya spännande namn den vägen.

Som en grund för 99-listan tar vi varje år fram en lista med cirka 450 unga opinionsbildare. Av dem har vi sedan valt ut 99 personer som utgör Framtidens 99 mäktigaste 2017. Tio personer rangordnas 1-10 med motivering. Övriga 89 listas utifrån olika sektorer/områden, men utan inbördes ordning. Topp 10 byts ut varje år, då vi vill lyfta fram nya, spännande personer. 

Vi har haft en arbetsgrupp på TCO-kansliet som har jobbat med listan under våren.

Vilka kriterier finns?
Vi tittar på formell och informell makt samt genomslag i medier och sociala medier. Vi har gjort en avvägning för att göra listan könsbalanserad (minst 40/60) samt politiskt balanserad och försökt få en jämn balans mellan politiker, journalister, näringslivsrepresentanter och representanter för fackförbund och andra påverkansorganisationer samt personer från högskola och universitet. Vi har också valt att lyfta nytänkande och nyskapande personligheter.

På årets lista finns 57 kvinnor och 42 män. På topp 10 är det fem män och fem kvinnor.

Varför en helt ny topp 10?
Vi väljer att varje år lyfta fram nya personer som är på väg uppåt och framåt. Därför innehåller topp-10-listan helt nya namn varje år. De som fanns på förra årets topp 10 kan finnas kvar på 99-listan, men alltså inte hamna på topp 10 igen.

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund