Internationellt ägande och fackligt inflytande

Event

Internationalisering och ägandeförändringar berör en allt större del av arbetsmarknaden, både inom offentlig och privat sektor.
Hur kan TCO-förbunden möta denna utveckling och fortsätta vara de relevanta och framtidsinriktade medspelare på arbetsmarknaden som vi är idag?
Vilka verktyg har vi och vad behöver vi utveckla inför framtiden?

Ett kunskapsseminarium för och med TCO-förbunden
6 - 7 november 2019 på Bergendal i Sollentuna 

  • erfarenhetsutbyte  – föreläsningar  – paneldiskussioner - workshop.

Sedan början av 1990-talet har de utländska investeringarna ökat i Sverige, och inom den privata sektorn är numera nästan var tredje svensk anställd i ett företag med internationellt ägande.

Välfärdsbolag som arbetsgivare blir vardag för allt fler inom vård, skola och omsorg. Det förändrar vägarna mot facklig framgång, jämfört med när motparten alltid var stat, kommun eller landsting.

Utvecklingen kan medföra många fördelar för arbetstagarna, som högre löner och en mer professionell arbetsgivare. Men också nya utmaningar i det fackliga arbetet.
Svensk arbetsrätt och lagstiftning går alltid att hävda, men det hindrar inte att utvecklingssamtal hålls på engelska via länk från ett annat land, som ett exempel.
Och hur lyckas man i mbl-förhandlingar när motparten är bakbunden av beslut som redan fattats högre upp och på en avlägsen plats?

Välkommen till vårt tvådagars kunskapsseminarium som dyker ner i dessa frågor. Lyssna till fackliga kollegor som hittat vägar framåt, dela egna erfarenheter med andra TCO-förbund och vässa strategierna för framtiden.
vi kommer denna gång att att fördjupa oss en del i Europeiska företagsråd (EWC)

Målgrupp
Seminariet vänder sig till förtroendevalda och förbundsanställda inom TCO-förbunden, som är fackliga företrädare eller jobbar strategiskt inom eller gentemot koncerner och stora företag med ett internationellt ägande. 

Kostnad
Seminariet kostar 6 000 kronor exklusive moms, per deltagare. Avgiften betalas vanligen av ditt förbund som därför också behöver godkänna ditt deltagande. Priset inkluderar alla seminariets lärandeaktiviteter, mat och boende på Bergendal i Sollentuna samt transport mellan Bergendal och Cityterminalen vid Stockholm Central.  Den som väljer att inte sova över och äta middag på Bergendal kan delta för halva priset ,alltså 3000:- plus moms. Ange i så fall detta i din ansökan.
Förbunden står för resan till och från Stockholm samt eventuell förlorad arbetsinkomst.

Ansökan
Här kan du ansöka till kunskapsseminariet Internationellt ägande
Seminariet har ett begränsat antal platser och vi tillämpar löpande antagning - först till kvarn. 

Ytterligare information lämnas av Kristina Mattsson.

Kristina Mattsson

Utbildningschef, TCO Fackliga Akademi

Den svenska partsmodellen

Hur fack och arbetsgivarorganisationer tillsammans kommer överens om de bästa villkoren på arbetsmarknaden.

Läs mer och se våra filmer

Staten måste ta ett större ansvar för att rusta upp trygghetssystemen!

Vad säger politiken om ansvarsfördelningen mellan stat och arbetsmarknadens parter? Välkommen till analys och samtal tisdag 22 oktober

Läs mer och anmäl dig här

Att gå från lön till studiemedel innebär stora kostnader!

Det krävs en högre ersättningsnivå än den som ges inom dagens studiemedel för att yrkesverksamma ska kunna vidareutbilda sig

Läs mer i rapporten

Laddar ...

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund