Internationellt ägande och fackligt inflytande

Event 09:40 19 februari, 2019

Internationalisering och ägandeförändringar berör en allt större del av arbetsmarknaden, både inom offentlig och privat sektor.
Hur kan TCO-förbunden möta denna utveckling och fortsätta vara de relevanta och framtidsinriktade medspelare på arbetsmarknaden som vi är idag?
Vilka verktyg har vi och vad behöver vi utveckla inför framtiden?
ANSÖKAN ÖPPNAR I MAJ

Ett kunskapsseminarium för och med TCO-förbunden
6 - 7 november 2019 på Bergendal i Sollentuna 

  • erfarenhetsutbyte  – föreläsningar  – paneldiskussioner och en riktig workshop.

Sedan början av 1990-talet har de utländska investeringarna ökat i Sverige, och inom den privata sektorn är numera nästan var tredje svensk anställd i ett företag med internationellt ägande.

Välfärdsbolag som arbetsgivare blir vardag för allt fler inom vård, skola och omsorg. Det förändrar vägarna mot facklig framgång, jämfört med när motparten alltid var stat, kommun eller landsting.

Utvecklingen kan medföra många fördelar för arbetstagarna, som högre löner och en mer professionell arbetsgivare. Men också nya utmaningar i det fackliga arbetet.
Svensk arbetsrätt och lagstiftning går alltid att hävda, men det hindrar inte att utvecklingssamtal hålls på engelska via länk från ett annat land, som ett exempel.
Och hur lyckas man i mbl-förhandlingar när motparten är bakbunden av beslut som redan fattats högre upp och på en avlägsen plats?

Välkommen till vårt tvådagars kunskapsseminarium som dyker ner i dessa viktiga frågor. Lyssna till fackliga kollegor som hittat vägar framåt, dela egna erfarenheter med andra TCO-förbund och vässa strategierna för framtiden.

Målgrupp
Seminariet vänder sig till förtroendevalda och förbundsanställda inom TCO-förbunden, som är fackliga företrädare eller jobbar strategiskt inom eller gentemot koncerner och stora företag med ett internationellt ägande. 

Kostnad
Seminariet kostar 6 000 kronor exklusive moms, per deltagare. Avgiften betalas av ditt förbund som därför också behöver godkänna ditt deltagande. (Mer information i anmälningslänken nedan.) Priset inkluderar alla seminariets lärandeaktiviteter, mat och boende på Bergendal i Sollentuna samt transport mellan Bergendal och Cityterminalen vid Stockholm Central. 
Förbunden står för resan till och från Stockholm samt eventuell förlorad arbetsinkomst.

Ansökan
Ansökningslänken öppnar under maj månad 2019

Ytterligare information lämnas av Kristina Mattsson, 08 782 92 28 eller via e-post tco.fackliga.akademi(at)tco.se.

Höj avgiften till den allmänna pensionen

TCO beslutade nyligen om ett nytt pensionspolitiskt program

Läs mer

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet

EP-valet i vår är viktigt eftersom parlamentet stiftar lagar som har betydelse för Sveriges ekonomi och välstånd. Hur politiken utformas i EU påverkar TCO-förbundens medlemmar.

Läs mer

Visste du att kvinnor tar ut 69,7 % av alla föräldradagar?

TCO:s nya jämställdhetsindex visar att vi är på väg åt rätt håll men det tar tid. Med nuvarande utvecklingstakt kommer män och kvinnor att dela lika år 2040.

Läs mer

Laddar ...

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund