Vad påverkar vår digitala arbetsmiljö? Hur får vi hjärnan att må bra hela arbetsdagen? Vilka uppgifter ingår i uppdraget som huvudskyddsombud/huvudarbetsmiljöombud? Välkommen till ett specialdesignat utbildningsprogram för dig som HSO/HAMO. Vi möts enbart digitalt under utbildningens gång.
DENNA UTBILDNING HAR OMARBETATS OCH FINNS 2022 UNDER NAMNET DIGITAL ARBETSMILJÖ .
När: 5 maj – 6 maj samt 4 juni 2021. Däremellan tid för en kort egen uppgift.
Var: Digitalt via Zoom
Digitala verktyg i datorn och mobiltelefonen är en del av vår arbetsmiljö. Dessa verktyg ska underlätta arbetet som ofta innebär tvära kast mellan olika arbetsuppgifter och hantering av stora mängder av information. Coronapandemin har dessutom lett till att vi i högre utsträckning använder digitala verktyg för att möta och interagera med människor.
Ofta går det bra men ibland uppstår krockar mellan hjärnan och de digitala verktygen. Teknikstress är en arbetsmiljörisk och har aktualiserats med anledning av att fler arbetar hemifrån och på distans.
Under detta utbildningsprogram får du lära dig mer om kognitiva och digitala arbetsmiljöproblem. Dessutom får du lära dig mer om din roll och uppgifter och det juridiska ramverk som styr uppdraget som huvudskyddsombud/huvudarbetsmiljöombud (HSO/HAMO).
Syfte
Syftet med denna lärandeaktivitet är att du får en bättre bild av vad som ingår i uppdraget som HSO/HAMO. Ett ytterligare syfte är att du som HSO/HAMO har mer kunskap om digital och kognitiv arbetsmiljö för att bättre kunna jobba med dessa frågor i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Dessutom syftar denna lärandeaktivitet till ett erfarenhetsutbyte mellan HSO/HAMO i TCO-förbunden.
Mål
Efter denna lärandeaktivitet förväntas du som HSO/HAMO:
- kunna beskriva och förklara vad som ingår i uppdraget som HSO/HAMO
- ha en förståelse för vad som påverkar vår digitala och kognitiva arbetsmiljö
- ha genomfört en IT-skyddsrond
Målgrupp och förkunskaper
Du som har valts till HSO/HAMO i något av TCO-förbunden är välkommen att söka. Du bör ha genomgått grundläggande arbetsmiljöutbildning (BAM eller motsvarande). Vi ser gärna att du kommit igång i ditt uppdrag sedan en tid tillbaka och nu behöver ytterligare kunskaper.
Upplägg
Utbildningsprogrammet består av tre delar med två centrala teman. Det ena temat handlar om lag och rätt där vi undersöker vilka rättsliga utgångspunkter som styr uppdraget som HSO/HAMO. Det andra handlar om den digitala och kognitiva arbetsmiljön.
Upplägget bygger på ett aktivt deltagande från dig. Föreläsningar kommer att varvas med samtal och diskussioner både i smågrupper och i storgrupp, både framför datorn och utomhus (där du bor). Mellan träffen i maj och juni genomför du en IT-skyddsrond/digital skyddsrond.
Del 1
5 maj: lag och rätt (heldag, prel. tid kl. 9-17)
Introduktion utbildningsprogram och deltagare. Föreläsning samt frågor och svar om det juridiska ramverk som styr uppdraget som HSO/HAMO. Med Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt.
6 maj: digital och kognitiv arbetsmiljö (heldag, prel. tid kl. 9-17)
Inspirationsföreläsning, diskussion och erfarenhetsutbyte om den digitala och kognitiva arbetsmiljön. Med Jan Gulliksen, professor i människa-datorinteraktion.
Del 2
7 maj – 1 juni: välkommen till verkligheten/IT-skyddsrond (några timmar när det passar dig)
Du genomför en IT-skyddsrond/digital skyddsrond och gör en reflektionsuppgift. Du ger även återkoppling till några andra deltagare på deras reflektionsuppgifter.
Del 3
4 juni (halvdag, kl. 9-12): uppföljning och vägar framåt
Diskussion, analys och erfarenhetsutbyte.
Avgift
Deltagande på detta utbildningsprogram kostar 2500 kronor exklusive moms per deltagare. Detta betalas av ditt förbund eller din arbetsgivare. I deltagaravgiften ingår föreläsningar, litteratur samt återkoppling på kommunikationsplattform. För frågor om eventuellt förlorad arbetsinkomst hänvisar vi till ditt förbund.