Europasamarbetets möjligheter - facket och EU-valet

Event 10:36 4 oktober, 2018

Europaparlamentsvalet är den 26 maj. Där fattas beslut som ofta berör svensk arbetsmarknad. I denna kurs får du följa EU-valet från en facklig synvinkel, både i Bryssel och på hemmaplan.
Med studiebesök, diskussioner och gemensamt tänkande bygger kursen kunskap om Europasamarbetets möjligheter, EU-institutioner och om medlemsstaternas likheter och särdrag. Vad kan Europarlamentsvalet innebära för det fackliga arbetet i praktiken, både här hemma och på europeisk nivå?

Datum: 22 februari - 4 juni 2019 (på deltid!) varav 18-21 mars studieresa till Bryssel 

Målgrupp
Kursen vänder sig till förtroendevalda och förbundsanställda inom TCO-förbunden, som bättre behöver förstå hur vårt medlemskap i EU och Europaparlamentets verksamhet påverkar svenskt arbetsliv. Erfarenhet av europaarbete är alls inget krav. 

Upplägg
Kursen är uppbyggd av fyra moduler, se nedan. Deltagarna delas in i arbetsgrupper som samverkar under hela utbildningen. 

Modul 1 (22 februari - 15 mars, deltid) 
5-7 timmars inledande webbaserade studier på kommunikationsplattformen Slack. Inläsning och diskussion för grundläggande kunskap om EU:s institutioner och särskilt om Europaparlamentets roll. Vi tittar på beslutsfattande, sociala dialogen, Europafacket och vilka svenska folkvalda som i dag sitter i Europaparlamentet.

Modul 2 (18-21 mars, studieresa) 
Fyra dagars studieresa till Bryssel där vi besöker och diskuterar med både tjänstemän och fackligt och politiskt förtroendevalda. Organisationer vi bland annat besöker: Europarlamentet, EU-kommissionen, Europafacket, Parlamentarium. Programmet görs i nära samarbete med LO/TCO/Saco:s Brysselkontor, vilket vi också besöker.  

Modul 3 (22 mars-26 maj, deltid)
4-8 timmars eget arbete. Genomförande av miniprojekt med fokus på Europaparlamentsvalet. Redovisas på kommunikationsplattformen Slack innan valet.

Modul 4 (3-4 juni, internat)
Uppföljningsseminarium i Stockholm. Studiebesök och föreläsning. Presentation, diskussion och fördjupad analys av EU-valet och miniprojektet.

Frågor som behandlas under kursen:

  • Vad betyder EU-valet 2019 för Sverige?
  • Vilka konsekvenser får beslut fattade i Europaparlamentet på svensk arbetsmarknad?   
  • Hur kan påverkansarbete i frågor på EU-nivå bedrivas?
  • EU på hemmaplan - hur fungerar det? Hur kan vi påverka från Sverige? 
  • Hur fördelas makt mellan EU och medlemsstaterna?
  • Vilka är de centrala institutionerna för beslutsfattande inom EU?
  • Hur kan den sociala dialogen och andra fackliga påverkansverktyg användas?
  • Vad innebär det att vara europé? Jämförelse av arbetsmarknads- och livsvillkor i Belgien och Sverige. 

Kostnad
Avgiften per deltagare är 8 000 kr plus moms och betalas av ditt förbund eller din arbetsgivare. Det täcker utgifter för undervisningen, litteratur, logi i Bryssel, frukost, samt en lunch och en välkomstmiddag i Bryssel, samt mat och logi för uppföljningsseminariet i Stockholm.
Deltagarna/förbundet står för övriga måltider, eventuella ersättningar till deltagarna, liksom samtliga resor: flyget t.o.r. Sverige - Bryssel (vid tidig bokning kostar det ofta mellan 2000 - 4000 kronor) lokala resor i Bryssel, samt resan t.o.r. Stockholm för uppföljningsseminariet.

Ansökan
Vi har ett begränsat antal platser och vi tillämpar löpande antagning - först till kvarn. Observera att ditt förbund behöver godkänna din ansökan. Ansökan gör du via denna länk  

Ronny Tedestedt

Utbildningsutvecklare

Kristina Mattsson

Utbildningschef

Partierna måste ha orken och viljan att samarbeta

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Nu efter riksdagsvalet behöver vi partier som har orken och viljan att samarbeta över blockgränserna.

Läs mer här

”Nobeldesignern” Bea Szenfeld får TCO:s kulturpris 2018

Designern Bea Szenfeld tilldelas TCO:s kulturpris och årets kulturstipendiat är tonsättaren Jacob Mühlrad.

Läs mer här

A-kassan lovar runt men håller tunt

Det är en myt att svensk a-kassa är generös om man jämför med andra OECD-länder. Den svenska arbetslöshetsförsäkringen har gradvis försämrats, skriver TCO:s samhällspolitiska chef Samuel Engblom och utredare Mats Essemyr i en artikel i Dagens samhälle.

Läs mer här

Laddar ...

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund