TCO Fackliga Akademi

08:23 23 augusti, 2018

TCO Fackliga Akademi utvecklar och genomför fackliga vidareutbildningar, workshops och seminarier för TCO-förbundens förtroendevalda och anställda.
Vårt mål är utveckling, av den enskilde deltagaren, för TCO-förbunden.

Prenumerera på nyheter från TCO Fackliga akademi

Tack!

Vill du få vårt nyhetsbrev i din mejlkorg? Det kommer cirka en gång i månaden och innehåller aktuella lärandeaktiviteter att söka, hos både TCO Fackliga Akademi och Europafackets utbildningsinstitut ETUI. Lämna din mejladress här.

E-postadress

Vi har mejlat dig på den adress du angav. Prenumerationen startar när du bekräftat din e-postadress.

Något gick fel, försök igen.

Samtiden blir allt mer svårnavigerad och frågorna om fackligt inflytande därmed också mer komplexa. Framtidens arbetsmarknad ser spännande och oviss ut. Det som var självklart igår kanske inte fungerar i morgon.

Hur kan TCO-förbunden möta denna utveckling och fortsätta vara de relevanta och framtidsinriktade medspelare på arbetsmarknaden som vi är idag? 
Vilka verktyg har vi och vad behöver vi utveckla inför framtiden?

Dessa frågor  står alltid i centrum när TCO Fackliga Akademi utvecklar sina kurser, workshops och seminarier. Det nätbaserade lärandet finns med i allt vi gör, som en del av en helhet eller som ett självständigt inslag. 

Ofta handlar våra kurser om centrala frågor för det fackliga vardagsarbetet, som arbetsmiljö, samhällsekonomi eller arbetsrätt. Vi ordnar också workshops om internationalisering och seminarier om nya lagförslag som påverkar arbetsmarknaden och andra aktuella frågor. Vi organiserar lärande inklusive studieresor  kring Europasamarbetets möjligheter 
Vi samarbetar också med Europafackets utbildnings- och forskningsinstitut, ETUI.

På förbundens uppdrag
TCO-förbunden och deras medlemmar är våra uppdragsgivare. Det är deras behov av högre påbyggnadsutbildningar som TCO Fackliga Akademi ska möta. Förbunden står själva för sina grund- och vidareutbildningar för medlemmar, förtroendevalda och anställda. TCO Fackliga Akademi bidrar med nästa steg i förtroendevaldas och anställdas kunskapsutveckling. 
Vårt utvecklingsarbete genomförs alltid i nära samverkan med TCO-förbunden. I den  strategiska utbildningsgruppen träffar vi regelbundet förbundens utbildningschefer. Tillsammans tar vi fram ett relevant utbud och diskuterar våra gemensamma utmaningar. 

Personlig utveckling och starkare kompetens
TCO Fackliga Akademi har som mål är att varje kursdeltagare ska uppleva både personlig utveckling och att kurserna ger en starkare kompetens. Med fler välutbildade förtroendevalda och anställda utvecklas både varje individ, deras organisationer och det fackliga arbetet.

Pedagogik för nytänkande
TCO Fackliga Akademi vill förena det bästa i den akademiska traditionen med styrkan i de pedagogiska och metodiska grundvärderingarna från facklig utbildning och folkbildning. Fackliga företrädare har stor erfarenhet och mycket praktisk kunskap. Det är alltid utgångspunkten i studierna. Från universitet och högskola får vi den teoretiska, forskningsbaserade kunskapen och insikten att alla fenomen kan och bör betraktas från flera olika utgångspunkter om vi ska komma vidare till ny kunskap. Denna kunskapsmodell gör att deltagarna får använda sina praktiska kunskaper i en teoretisk undervisningssituation.

TCO Fackliga Akademis kurser innehåller både föreläsningar och gruppövningar, både individuella utmaningar och uppgifter i grupp. Utbyte av erfarenheter och idéer mellan deltagarna är ett självklart inslag. I alla kurser finns något moment av att bearbeta ny kunskap genom en examination, en gruppuppgift eller någon annan form av inlämning.

Det är viktigt för oss att deltagarantalet är anpassat till undervisningen, så att alla deltagare får det utrymme de är värda. Mellan 15 och 30 kursdeltagare brukar vi vara. Allt beroende av syfte, ämnesområde och vilka kurslokaler vi använder oss av

Välkommen till TCO Fackliga Akademi!

Kristina Mattsson

Utbildningschef

Ronny Tedestedt

Utbildningsutvecklare

Partierna måste ha orken och viljan att samarbeta

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Nu efter riksdagsvalet behöver vi partier som har orken och viljan att samarbeta över blockgränserna.

Läs mer här

Myt att a-kassan är generös

Det finns en föreställning om att ersättningen till arbetslösa är särskilt generös i Sverige. Det stämmer inte. I själva verket är arbetslöshetsersättningen i de flesta jämförbara länder mer generös än i vårt land.

Läs mer här

Handbok ska hjälpa i arbetet mot sexuella trakasserier

Det finns ett före och ett efter #metoo. Ingen på arbetsplatsen ska behöva riskera att utsättas för sexuella trakasserier. Därför har vi tagit fram Handbok mot sexuella trakasserier. Låt boken bli en guide i detta viktiga arbete.

Läs mer här

Laddar ...

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund