TCO delar ut priser till kulturskapare

TCO

Pressmeddelande

2020-04-28

TCO:s kulturpris och kulturstipendium 2020 delades ut digitalt på tisdagseftermiddagen. Årets kulturpristagare är regissören Amanda Kernell. Kulturstipendiet tilldelas bildkonstnären Kent Wisti.

– Att läsa eller lyssna på musik, se på teater eller film, att se dans eller uppleva konst och form – det skänker oss glädje och utvecklar oss som människor och medborgare. I den tid vi lever i är kulturen viktigare än någonsin. Jag är därför mycket glad över årets pristagare och stipendiat, säger Therese Svanström, ordförande i TCO.

Kulturpriset har delats ut sedan 1974. I år uppgår prissumman till 100 000 kronor.

– Jag är så otroligt glad för det här! Ett pris som detta betyder verkligen mycket. Jag ser det både som en uppmuntran att fortsätta försöka våga vara modig i framtida projekt – och så ger det möjligheten att fortsätta att skapa det som känns nödvändigt och viktigt. Inte minst i osäkra tider som dessa, säger Amanda Kernell. 

Kulturstipendiet uppgår 2020 till 50 000 kronor.

– Jag blir både stolt och lite generad över att bli uppmärksammad på det här sättet. Men framförallt blir det viktigt för mig eftersom det betyder att min egen självtröst genom mina skruvar också uppenbarligen betyder något för någon annan. Vi lever ju i samma oro i samma absurda samtid, oaktat pandemin. Det blir bra det här. Inte nu, men sen, säger Kent Wisti.

Om juryn och motiveringarna

Kulturprisjuryn leds av Simon Norrthon, ordförande i Teaterförbundet för scen och film. Utöver det utgörs juryn av representanter för flera TCO-förbund samt av en representant från KLYS.

Juryns motiveringar 2020 är:

TCO:s kulturpris 2020 går till regissören Amanda Kernell.

Hennes filmberättande visar stor integritet, personligt uttryck och en stark vilja att ta sig an ämnen som utmanar våra uppfattningar och väcker vår empati. Hennes konstnärskap präglas av tilliten till publiken, till vår önskan att våga dela våra rädslor med andra, till vår vilja att undersöka gränserna för vårt eget mod och ansvarstagande, och vår förmåga att känna och förstå. Hon berättar om världen genom att gestalta det personliga och förenar oss genom vår erfarenhet av att vara människor.

TCO:s Kulturstipendium 2020 går till konstnären och satirtecknaren Kent Wisti.

Han ser samhället i maktstrukturer och kommenterar ett politiskt klimat som präglas av primitiva känslor, rädsla och avsaknad av framtidsvisioner. Hans skarpa satiriska ton bygger på värme och medmänsklighet, när han tänjer på det som är väntat och som ligger utanför det förväntade. Han får oss att känna igen oss själva och varandra, medveten om hur alla människors bräcklighet och skörhet skapar en samhörighet utanför hierarkierna.