Fars dag: Långt kvar till jämställdhet

Jämställdhet

Nyhet

2019-11-10

Uttaget av föräldrapenning är långt ifrån jämställt. Män tar ut en betydligt mindre del av föräldradagarna och är borta från jobbet under korta perioder för att vara föräldralediga, medan kvinnor är borta långa och sammanhängande perioder från arbetet när barnen är små. Enligt våra beräkningar är kvinnor i snitt borta från arbetslivet 14,5 månader under barnets första två år, medan män endast är borta 3,8 månader i snitt.

Den ojämna fördelningen påverkar kvinnors ekonomi negativt på både kort och lång sikt  Det är också negativt för jämställdheten på arbetsmarknaden. Reformer och andra åtgärder behövs för att kvinnor och män ska dela mer lika. Det kan minska inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män samtidigt som vi får ökad jämställdhet på arbetsmarknaden.

TCO:s förslag för ökad jämställdhet i föräldraförsäkringen

TCO vill se en tredelning av föräldraförsäkringen, för att öka männens andel av föräldrapenninguttaget, men det har hittills saknats en riksdagsmajoritet för en sådan reform. TCO driver därför andra förslag som också kan leda till att föräldrar delar mer lika på föräldraledigheten. En jämställdhetspeng, nudging och föräldratidsdagar.

Regeringens förslag om familjevecka är ett steg i rätt riktning, men de borde titta närmare på TCO:s förslag om föräldratidsdagar i införandet av familjeveckan. Vårt förslag är mer rättvist och utgår från familjers behov. Resultat från en undersökning som Novus genomfört på TCO:s uppdrag visar att tjänstemän med flera barn under 12 år oftare upplever att det är svårt att hinna med arbete och föräldraskap än tjänstemän med ett barn gör. Familjevecka borde ge lediga dagar per barn i stället för per familj.

Det vore en fördel om flexibiliteten i regelverket kring föräldraförsäkringen minskas något så att merparten av dagarna tas ut när barnen är små. Det skulle öka tydligheten och förutsägbarheten både för föräldrar och för arbetsgivare. TCO:s förslag om föräldratidsdagar innebär att de 90 lägstanivådagarna ges högre ersättning och styrs till ett uttag om fem dagar per barn och år under barnets uppväxt om barnet har två vårdnadshavare. Och tio dagar per barn och år för barn med en vårdnadshavare. Detta samtidigt som övriga 390 dagar får tas ut innan barnet fyller tre år.

Ett annat förslag som potentiellt skulle kunna få bredare politiskt stöd i riksdagen är att införa en jämställdhetspeng till de föräldrar som delar lika. En tydligare och smartare utformad bonus kan ge den effekt som tidigare testad bonus inte kunde uppvisa.

Därutöver finns det saker som regeringen kan göra för att öka jämställdheten utan att först söka stöd för det i riksdagen. TCO tycker att regeringen borde ge Försäkringskassan i uppdrag att använda vetenskaplig kunskap i beteendeekonomi så att olika former av nudging hjälper föräldrar att välja att dela lika på föräldraledigheten. Läs mer om det i TCO:s rapport Föräldraledighet och livspussel på sidan 12 och s 16-17.

Föräldrapenning och föräldraledighet under barnens två första år

TCO:s beräkningar på uppgifter från Försäkringskassan visar att mammor är borta i snitt 14,5 månader från arbetslivet innan barnet fyller två år. Att jämföra med pappor som i snitt är borta 3,8 månader barnets två första år. Det betyder att en pappa hinner få fyra barn innan han är borta från arbetslivet lika länge som en mamma i snitt är med ett barn. De stora skillnaderna  skapar ojämställdhet i arbetslivet och inkomstskillnader mellan kvinnor och män.

 

TCO:s senaste jämställdhetsindex visar att kvinnor i Sverige tog ut 69,7 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn förra året. Männen tog ut 30,3 procent av dagarna. Vi behöver vänta till år 2040 för att föräldrar i Sverige ska dela lika (40/60) om utvecklingen fortsätter i samma takt som de senaste fem åren.