Klimatfrågans allvar – så kan vi agera

Arrangör: Global utmaning

03 JULI 2018, 15:00 - 15:45, TCO-LANDET, STORA SCENEN, STRANDGATAN 19, VISBY

Om seminariet

Trots lägets allvar i klimatfrågan, dröjer omställningen. Växthustsläppen ökar och de politiska åtgärderna är inte snabba nog. Vad måste till för att vända utvecklingen?

Om kommande generationer ska kunna fortsätta leva på vår planet, måste politik och näringsliv agera raskt. Snart är det val, men trots lägets allvar står klimatfrågan inte särskilt högt på politikernas agenda. Trots att Sverige infört nya klimatlagar dröjer åtgärderna. Men det finns mycket som politik, näringsliv och individer kan göra för att snabba på omställningen.

I boken ”Come on”, som släppts av Romklubben, finns flera förslag. Som att världen behöver en ny upplysningstid, med en holistisk syn på samhället som är anpassat till det globala systemet. I boken ”Klimatet och omställningen” föreslås konkreta åtgärder, som att reducera flyget, avveckla det fossilbaserade bilåkandet och halvera nötköttsätandet. Hur skapar vi ett nytt ekonomiskt system som tar hänsyn till klimatet? Vilka livsstilsförändringar krävs av oss individer? Och vad bör politikerna göra?

Välkommen till en lösningsfokuserad diskussion mellan några av Sveriges främsta forskare och författare inom klimatfrågan.

Medverkande:
Anders Wijkman, ordförande Romklubben, författare till ”Come on” och senior rådgivare, Global Utmaning
Josefin Wangel, forskare SLU
Staffan Laestadius, professor KTH, författare till ”Klimatet och omställningen” och senior rådgivare, Global Utmaning
Alexander Crawford, tf VD Global Utmaning
Birgitta Englin, moderator, Global Utmaning

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund