Pappa kom hem!

07 DECEMBER 2017, 08:30 - 09:30, TCO-HUSET, BISTRON, LINNÉGATAN 14, STOCKHOLM
För att se video-baserat innehåll behöver du ge samtycke till vår cookiepolicy efterso m videotjänsten använder cookies.

Om seminariet

Välkommen till ett samtal om hur normer och attityder påverkar hur kvinnor och män väljer att dela på föräldraledigheten och ansvaret för att få ihop livspusslet.

Kvinnor och män möter väldigt olika förväntningar när de blir föräldrar. Om sju månaders föräldraledighet uppfattas som en lång eller kort tid beror på könet på den som är föräldraledig.

Idag tar män i Sverige bara ut en femtedel av dagarna med föräldrapenning under barnets två första år, och de tar ut färre dagar för vård av sjukt barn än vad kvinnor gör. Det är vanligt att kvinnor i tjänstemannayrken går ner i arbetstid under småbarnsåren, men det är ovanligt att männen gör det. Det här leder till ojämställdhet på arbetsmarknaden och får negativa effekter på kvinnors inkomster både på kort och lång sikt.

I vilket grad är det normer och attityder som står i vägen för att kvinnor och män ska dela lika på föräldraledigheten och ansvaret för att livspusslet ska gå ihop? Hur skiljer attityder och normer sig åt mellan olika delar av samhället, mellan olika yrken och branscher på arbetsmarknaden, mellan arbetsgivare och medarbetare?

Är det möjligt att påverka dessa normer och attityder så att föräldrar delar mer lika? Hur gör vi det? Vilket ansvar har chefer och arbetsgivare för normerna på arbetsplatsen? Kan politiken styra normerna och är det lämpligt? Vilken roll kan pappagrupper spela?

När:
7 december 2017 kl 8.30 - 9.30
(frukost serveras från 8.00)

Var:
Bistron i TCO-huset, Linnégatan 14, Stockholm

Medverkande:
Jens Karberg, verksamhetsutvecklare jämt föräldraskap Män för jämställdhet
Tove Dahlgren, utbildningsansvarig Allbright
Veronica Magnusson, ordförande Vision
Therese Albrechtson, entreprenör och författare till nya boken ”Dålig mamma eller superkvinna?” 
Moderator: Johanna Palmström

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund