Nya möjligheter till samverkan i arbetslivet

25 MAJ 2018, 09:00 - 12:00, TCO, LINNÉGATAN 14, STOCKHOLM
ANMÄL DIG HÄR

Om seminariet

Den 1 januari 2017 genomfördes omfattande förändringar av diskrimineringslagens aktiva åtgärder. Kravet på samverkan har därmed skärpts. Vilka lärdomar har vi dragit hittills? Välkommen på seminarium om jämställdhet och samverkan i arbetslivet.

I fokus för seminariet står samverkan mellan arbetsgivaren och fackliga organisationer i syfte att uppnå̊ jämställda löner. Seminariet är ett samarrangemang mellan Nätverket Jämställda Löner, Arena Idé & TCO. 

Program
KL 9.00–9.55 Samverkan, en introduktion till temat Professor Örjan Edström från Umeå̊ universitet diskuterar begreppet samverkan i diskrimineringslagens aktiva åtgärder i jämförelse med regleringar om medbestämmande och arbetsmiljö̈. Tid för frågor och reflektion i smågrupper.

09.55–10.40 Erfarenheter på̊ förbundsnivå̊ 1. Ett mångårigt  samarbete mellan Bankernas arbetsgivareorganisation, BAO, och Finansförbundet om aktiva åtgärder. Hör Ulrika Boëthius, ordförande i Finansförbundet och Gunilla Grenö̈, vd i BAO berätta om sina erfarenheter. Tid för frågor och reflektion i smågrupper.
 
10.40–10.55 Fika

10.55–11.25 Erfarenhet på̊ förbundsnivå̊ 2 Om samspelet mellan lagens diskrimineringsbestämmelser och aktiva åtgärder. Fackförbundet Visions förbundsjurist Åsa Tillberg berättar om slutsatser efter lönediskrimineringsmålet om Gryning vård AB (AD 2013 nr 64). Tid för frågor och reflektion i smågrupper.

11.25–11.55 Diskrimineringsombud i offentlig verksamhet Uppsala kommun planerar att inrätta diskrimineringsombud på arbetsplatsen. Vilken funktion ska dessa ha i samband med lönekartläggningar? Uppsala kommuns förhandlingschef, Anna Lind, berättar om vad som tidigare inte fungerat och vad hoppas att uppnå̊. Tid för frågor och reflektion i smågrupper.

11.55–12.00 Avslutning. Moderator Susanne Fransson, docent i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, sammanfattar seminariet.

På Nätverket Jämställda Löners webbplats hittar du statistik, aktuella artiklar, rapporter, forskning och rättspraxis kring kvinnors och mäns löner och arbetsvillkor.

Tid och plats
Fredag 25 maj kl 9.00–12.00
TCO, Linnégatan 14, Stockholm

Obligatorisk föranmälan via länken nedan.

Anmäl dig här

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund