Det våras för jämställda föräldrar

Frukostsamtal om hur föräldraförsäkringen kan förändras för att öka jämställdheten

24 APRIL 2018, 08:30 - 09:30, TCO, LINNEGATAN 14, STOCKHOLM
För att se video-baserat innehåll behöver du ge samtycke till vår cookiepolicy efterso m videotjänsten använder cookies.

Om seminariet

Välkommen till ett frukostsamtal om hur föräldraförsäkringen kan förändras för att män och kvinnor ska dela mer lika. Det behövs för att öka jämställdheten på arbetsmarknaden och minska inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män. Vi pratar om dagens och framtidens föräldraförsäkring, TCO:s nya förslag och vilka förändringar som politiker och opinionsbildare vill se.

Män i Sverige tar bara en femtedel av dagarna med föräldrapenning barnets två första år. Kvinnor står alltså för fyra av fem dagar. TCO:s jämställdhetspolitiska utredare Åsa Forsell berättar om TCO:s nya förslag kring hur föräldraförsäkringen kan utformas för att föräldrar ska dela mer lika.

Nudging beskrivs som en metod för att vänligt putta någon i rätt riktning, utan att använda piska eller morot. Kan beteendeekonomi och nudging vara ett sätt att få föräldrar att dela mer lika på föräldrapenningen? Francisca Ramsberg som har skrivit ESO-rapporten ”När det rätta blir det lätta” delar med sig av sina lärdomar.

Hur vill politiker och opinionsbildare förändra föräldraförsäkringen? Panelsamtal med Ulrica Schenström från Moderatkvinnorna, Carina Ohlsson från S-kvinnor, PM Nilsson från Dagens Industri och Jens Karberg från Män för jämställdhet.

I valrörelsen 2018 vill TCO lyfta blicken och se politiska reformer som tar sikte på möjligheter och de långsiktiga frågorna. En av våra prioriterade frågor i valet är därför ett hållbart och jämställt arbetsliv.

Medverkande: 

  • Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor
  • Ulrica Schenström, ordförande Moderatkvinnorna
  • PM Nilsson, politisk redaktör Dagens Industri
  • Jens Karberg, verksamhetsutvecklare jämt föräldraskap Män för jämställdhet
  • Francisca Ramsberg, författare till ESO-rapporten ”När det rätta blir det lätta”
  • Åsa Forsell, jämställdhetspolitisk utredare TCO
  • Mikael Sandström, chefsekonom TCO
  • Moderator: Johanna Palmström

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund