Hållbar upphandling, hur bidrar vi till schyssta villkor, för alla?

TCO Development, Union to Union, Vision

06 JULI 2016, 15:45 - 16:30, TCO-PARKEN, LÄNSSTYRELSENS TRÄDGÅRD, STRANDGATAN 1

Om seminariet

Offentliga inköp står för 600-800 miljarder kronor årligen. Det borde vara självklart att ställa hållbarhetskrav i kommunernas upphandlingar och att därmed ta ansvar hur medborgarnas pengar används.

Det görs tyvärr inte idag den utsträckningen som är möjlig. Idag köps det fortfarande in produkter som innehåller både giftliga ämnen, orsakar hälso- och miljöproblem och som tillverkas under urusla arbetsförhållanden. Många kommuner hindras idag att ställa hållbarhetskrav fullt ut pga bristande resurser för uppföljning och också av frekventa överklaganden som stryper leveranser av produkter till kommunerna. Samtidigt står vi inför ett skifte i synen på upphandling och med hållbarhetskraven håller en ny yrkesgrupp på att växa fram, ”uppföljare”. Civilminister Ardalan Shekarabi satsar resurser på en ny stödjande Upphandlingsmyndighet och vi väntar på en nationell upphandlingsstrategi. Samtalet fokuserar på utmaningarna och möjligheterna med hållbar upphandling och vad som krävs för att det ska bli verklighet.

Vi föreslår landets kommuner och dess ansvariga politiker:

  • Avsätt resurser till hållbar och modern upphandling där det även ingår resurser till riskanalys och uppföljning av hållbarhetskrav i upphandlingar.
  • Gå samman med andra kommuner eller inköpssamarbeten och ställ gemensamma hållbarhetskrav på inköp, upphandlingar och avrop som gäller villkor i Sverige och villkor i t ex låglöneländer för produkter med lång leverantörskedja
  • Använd Agenda2030 som färdplan. Kommuner ska sätta upp mål, till exempel att 50 procent av alla produkter ska vara hållbarhetscertifierade till år 2020, och använda möjligheten att ställa miljö- och sociala krav när nya EU-direktivet för offentlig upphandling kommer att öppna för det i högre grad. 

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund