Ny kunskap för nya jobb - så kan fler ta språnget

Tillgången till vidareutbildning är avgörande för att fler människor ska kunna ställa om till nya jobb.

24 SEPTEMBER 2015, 14:00 - 15:30, TCO-HUSET, LINNÉGATAN 14, STOCKHOLM
För att se video-baserat innehåll behöver du ge samtycke till vår cookiepolicy efterso m videotjänsten använder cookies.

Om seminariet

Den svenska arbetsmarknaden förändras i allt snabbare takt - jobb försvinner och nya jobb skapas.

I framtiden kommer människor att behöva byta jobb flera gånger under sitt liv. På TCO kallar vi det för jobbhopping. 
Många av de nya jobben kommer att kräva nya kunskaper för att människor ska kunna ställa om. För att klara det måste vi se över såväl utbudet av utbildningar som finansieringen av studier och studievägledningen.

Torsdagen den 24 september arrangerade TCO seminariet ”Ny kunskap för nya jobb – så kan fler ta språnget”. Under seminariet presenterade utredare German Bender sin rapport "Ny kunskap för nya jobb – eftergymnasialt utbildningsutbud för yrkesverksamma”. Därefter deltog gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadžialić (s), Christer Nylander (fp), vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott, Patrick Krassén, policyanalytiker och ansvarig för immaterialrättsfrågor, Svenskt Näringsliv och TCOs ordförande Eva Nordmark, i ett panelsamtal.

Under panelsamtalet kom statsrådet Aida Hadžialić med ett oväntat besked - att steg två i regeringens kunskapslyft bland annat kommer att innehålla en översyn av studiemedlet.

Gymnasie- och kunskapslyftsministern konstaterade också att regeringen delar utredaren Lars Haikolas bedömning att utbudet av fristående kurser inte bör minska. Men i den här frågan gav hon inte lika tydliga besked om vad regeringen tänker sig för att minska lärosätenas incitament att dra ned på deltidskurser, distanskurser, sommarkurser och kurser på kvällas och helger

Se hela seminariet i filmen ovan eller läs ett längre referat av seminariet här (pdf).

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund