C. Internationalisering – viktigt för andra men inte för oss?

22 JANUARI 2015, 11:00 - 12:00
För att se video-baserat innehåll behöver du ge samtycke till vår cookiepolicy efterso m videotjänsten använder cookies.

För en exportberoende ekonomi som Sverige är öppenhet mot omvärlden avgörande. Att personer från andra länder söker sig hit och att fler svenskar får internationella erfarenheter blir allt viktigare – såväl i akademin som i näringslivet. Dessutom betraktas internationalisering alltmer som en kvalitetsfaktor i den högre utbildningen. Samtidigt har studieavgifter lett till en kraftig nedgång i antalet studenter från länder utanför EES. Vilka är de främsta hindren för internationalisering idag?

Margareta Nordstrand, sektionschef för externa relationer vid Lunds universitet, och Christina Murray, internationell strateg på KTH, berättar om vilka nationella utmaningar som finns. Det handlar om utbud, konkurrens, regelverk och antagningssystem. Men också om stipendier och migrationsregler. Ett problem är att få de internationella studenterna integrerade i det svenska samhället och med de svenska studenterna, menar Margareta.

Förändringar i demografi och teknisk utveckling kommer att påverka den högre utbildningen framöver. Skiftet från väst till öst och nya utbildningsmarknader och nyheter som MOOCs, säger Christina.

Sveriges förenade studentkårer (SFS) har nyligen publicerat en rapport om hur lärosätena arbetar med internationalisering. Rebecka Stenkvist berättar att SFS tycker att det saknas fokus på de utresande studenterna. Många lärosäten säger sig vilja öka antalet svenska studenter som åker utomlands för att studera, men saknar strategi för det.

Andra frågor som väcks under panelsamtalet är vad politiken kan göra för att bidra till en lyckad internationalisering. Behövs en ny nationell strategi? Måste man se över reglerna kring migration? Hur skapar man globala klassrum och vilka lösningar finns för att locka internationella studenter och forskare till Sverige – och få dem att stanna?

Medverkar gör också Carl Bennet, entreprenör och industriledare, Lena Hallengren (S), ordförande i riksdagens utbildningsutskott, och Christer Nylander (FP), vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

 

Ladda ner presentationerna här:

Christina Murray, Kungliga Tekniska Högskolan

Margareta Nordstrand, Lunds Universitet

Klicka här för att se hela seminariet.

Medverkande

Christina Murray

internationell strateg på KTH

Margareta Nordstrand

sektionschef för externa relationer vid Lunds universitet

Carl Bennet

entreprenör och industriledare

Rebecka Stenkvist

ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS)

Lena Hallengren

(S), ordförande i riksdagens utbildningsutskott

Christer Nylander

(FP), vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott

Tobias Smedberg, moderator

delägare i Agenda PR, fd ordförande för Sveriges förenade studentkårer

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund