Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
Forskarutbildningen har starkt fokus på en akademisk karriär efter disputationen, trots att omkring två av tre disputerade går vidare till arbetsmarknaden utanför akademin. Under 2016 ska Universitetskanslersämbetet (UKÄ) inleda sin utvärdering av landets högskoleutbildningar, vilket återigen aktualiserar frågan hur forskarutbildningen bättre kan förbereda doktoranderna för ett arbetsliv utanför akademin och möta det ökande behovet av disputerade i offentlig sektor och inom näringslivet.
Inger Ehn Knobblock, utredare på Fackförbundet ST, har genomfört en intervjustudie och pratat med disputerade från olika vetenskapliga discipliner som valt att göra karriär utanför universitetet. Gemensamt var att personerna var nöjda med sin forskarutbildning, de hade haft en bra relation till sin handledare och tyckte att tillvaron på institutionen var tämligen bra. Men när de börjat reflektera över om de ville vara kvar uppgav flera att otryggheten av att inte få en tillsvidareanställning och att ständigt behöva kämpa för att få resurser gjorde att man ville lämna akademin.
Forskarutbildningen har inte utvärderats på mycket länge, därför är utvärderingen som ska genomföras av UKÄ otroligt viktig, menar universitetskansler Harriet Wallberg. Arbetslivet och doktoranderna ska dessutom få en viktigare roll i det nya utvärderingssystemet. Men Per Fagrell, högskoleexpert på Teknikföretagen, menar att man behöver se över parametrarna i utvärderingen. Han föreslår exempelvis att man kompletterar bedömningsunderlaget med alumnienkäter.
Li Caldeira Balkeståhl är doktorand i kärnfysik på Uppsala universitet och ledamot i Sveriges förenade studentkårers doktorandkommitté. Enligt henne tas de färdigheter och kunskaper som forskarutbildade har inte tillvara utanför universiteten. Därför behöver arbetsmarknaden lära sig att se vilka kompetenser som finns hos forskarutbildade. Det är också viktigt att forskarutbildade lär sig presentera sig själva och sina kunskaper.
Kanske är lösningen helt enkelt att forskarutbildade, akademin och arbetslivet börja prata med varandra, säger Inger Ehn Knobblock.
Medverkar gör också Annika Aronsson, ordförande för avdelningen universitet och högskolor på Fackförbundet ST. Moderator är Tobias Smedberg.
ordförande för avdelningen universitet och högskolor på Fackförbundet ST
utredare på Fackförbundet ST
högskoleexpert på Teknikföretagen, industridoktorand på KTH i utveckling av ingenjörsutbildningar
doktorand i kärnfysik på Uppsala universitet, ledamot i Sveriges förenade studentkårers doktorandkommitté
universitetskansler, Universitetskanslersämbetet
delägare i Agenda PR, fd ordförande för Sveriges förenade studentkårer
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Försäkringsbolaget Folksam består av de två ömsesidiga bolagen Folksam Sak och Folksam Liv samt ett antal dotterbolag. På torsdagen valdes TCO:s ordförande Therese Svanström till ny ledamot i styrelsen för Folksam Sak.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.