Bäst i klassen?

Ett personligt samtal om utbildning och klassresor mellan några av Sveriges mest framträdande kulturpersonligheter och akademiker med egna erfarenheter av klassresor.

22 JANUARI 2015, 15:30 - 16:30
För att se video-baserat innehåll behöver du ge samtycke till vår cookiepolicy efterso m videotjänsten använder cookies.

Författaren Anneli Jordahl, som bland annat har skrivit intervjuboken “Klass - Är du fin nog?”, leder detta samtal med Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg och professor Ronny Ambjörnsson, som har skrivit de omtalade uppväxtskildringarna "Mig äger ingen" och "Mitt förnamn är Ronny".

Anneli Jordahl själv ljög under gymnasieåren när hon fick frågan om vad hennes far gör, eftersom hon skämdes för sin arbetarbakgrund. Ronny Ambjörnsson läste 12 timmar om dagen när han arbetade på universitetet i stället för 8 timmar, som kompensation för att det inte var något “riktigt” jobb. Och Åsa Linderborg låtsades inför sin far att hon var sekreterare och assistent till en professor, eftersom det var ett jobb som hade en tydlig och konkret nytta, trots att hon egentligen var doktorand.

Vilka hinder finns idag för att göra en klassresa? Åsa Linderborg och Ronny Ambjörnsson menar att den allra viktigaste åtgärden är att se till att alla gymnasieutbildningar ger högskolebehörighet. Anneli Jordahl menar att man behöver börja ännu tidigare, med segregeringen i grundskolan. Idag blir barn från olika samhällsklass separerade redan i skolåldern.

Samtalet handlar också om ensamheten i att ha en annan klassbakgrund än sina studiekamrater. Och klyftan till föräldrarna som kan uppstå när man läser på universitetet. Ronny Ambjörnsson beskriver den som att bli tvåkulturell. Han kunde gå in i föräldrarnas kultur, men inte berätta om sin egen. 

Klicka här för att se hela samtalet.

Medverkande

Åsa Linderborg

författare och kulturchef på Aftonbladet

Ronny Ambjörnsson

författare och professor emeritus i idéhistoria vid Umeå universitet

Anneli Jordahl

författare och kulturjournalist

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund