TCO kommenterar vårbudgeten

Pressmeddelanden 09:46 16 april, 2018

Det är nu, när svensk ekonomi går för full maskin, som regeringen borde ta initiativ till viktiga strukturreformer. Det säger Eva Nordmark, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.

TCO har pekat på flera viktiga samhällsproblem – kompetensförsörjning och behovet av en genomgripande skattereform som sänker skatten på arbete och höjer den på miljö och konsumtion.

- Dessa problem kommer att behöva åtgärdas och det hade varit bra om nödvändiga utredningar initierades nu, så att reformer kan inledas under nästa mandatperiod, oavsett vilka partier som då ingår i regeringen. Regeringen gör förvisso några viktiga och bra satsningar, inte minst på vården och på polisen, men det är bekymmersamt att de större greppen saknas, säger Eva Nordmark, ordförande TCO. 

- Det vi saknar i den ekonomiska vårpropositionen är framförallt en antydan om hur regeringen vill säkra den långsiktiga kompetensutvecklingen. Hur ska människor mitt i arbetslivet kunna vidareutbilda sig, undrar Eva Nordmark, ordförande TCO.
 
- Regeringen borde också ta initiativ till en genomgripande skattereform som sänker skatten på arbete och höjer den på miljö och konsumtion.

- Samtidigt välkomnar vi att det i vårändringsbudgeten finns flera satsningar som är viktiga för medlemmar i TCO-förbunden, t ex ökade resurser till tullen och polisen samt pengar till kommunerna för arbete med nyanlända. Det finns också flera lovvärda mindre satsningar på jämställdhet, bland annat medel för att förebygga sexuella trakasserier i arbetslivet, säger Eva Nordmark ordförande TCO. 

- Vad gäller offentlig sektor lyfter regeringen fram behovet av att behålla eller anställa personal och skjuter till extra medel vilket TCO stödjer fullt ut, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

Presskontakt
Karin Emanuelli
Karin.emanuelli@tco.se
Tfn: 0708-390206

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

Ny bok för mer jämställda möten

TCO lanserar Handbok för jämställda möten. Det är en metodbok och praktiskt guide i hur man skapar mer demokratiska möten i föreningar och organisationer. Du kan läsa den gratis här på webben.

Läs mer här

Ny rapport: Föräldraledighet och livspussel

För att minska inkomstskillnaderna mellan könen och närma oss ekonomisk jämställdhet behöver arbetstidsgapet mellan kvinnor och män minska. En viktig del för att nå dit är att kvinnor och män delar lika på föräldraledigheten. I den här rapporten går vi igenom TCO:s förslag.

Läs mer här
image description

Den samproducerande högskolan

Som ordförande i TCO och i och med vårt prioriterade arbete med att förbättra yrkesverksammas möjligheter till kompetensutveckling och livslångt lärande möter jag ofta och gärna företrädare för olika lärosäten runt om i landet. I tisdags hade jag det stora nöjet att få resa till Eskilstuna, där jag fick delta på Unionens regionråd i Mälardalen och även möta Mälardalens högskola.

Utredarna

På Utredarbloggen skriver ett gäng utredare som alla jobbar på TCO. På bloggen skriver de om våra aktuella frågor och delar med sig av sina åsikter och insikter.

Läs Utredarna här

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund