TCO:s kulturpriser har delats ut

Pressmeddelanden 19:56 3 oktober, 2017

TCO har idag delat ut sina årliga utmärkelser som går till kulturskapare i Sverige. TCO:s kulturpris, som har delats ut sedan 1974, går till författaren och skådespelaren Evin Ahmad. TCO:s kulturstipendium inrättades 2015 och tilldelas i år fotografen Johan Strindberg.

– Konst och kultur utvecklar vårt samhälle och vårt arbetsliv och är viktiga uttryck för att ifrågasätta hierarkier och stärka demokratin. Årets pristagare symboliserar just detta. Både Evin och Johan bryter sig fram och vrider och vänder på normer i samhället på ett personligt och berörande sätt. I den tid vi lever i känns dessa utnämningar inte bara rätt, utan även viktiga, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

Juryn leds av Anna Carlson som är ordförande i Teaterförbundet/för scen och film.

– Att synliggöra orättvisor och en vilja att skapa ett bra samhälle är något TCO har gemensamt med årets pristagare. Evin är den yngsta kulturpristagaren på många år men har under året visat på både bredd och fantastisk kvalitét i det hon åtagit sig. Både hon och Johan skapar bilder av vår samtid som är oerhört viktiga, säger Anna Carlson, ordförande Teaterförbundet/ för scen och film.

Juryns motiveringar

TCO kulturpris 2017 tilldelas författaren och skådespelaren Evin Ahmad.

För ett mångsidigt och modigt konstnärskap som känns i hjärtat, ständigt utmanande samtidens färdiga mallar och stängda rum

Från ”Bangaren” på scen till ”Dröm vidare” på bioduken. Från ”Blod, svett och pipas” till ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar”. Evin Ahmad är född 1990 men har redan ett samlat värv av en särskild kraft och kvalitet. I sitt konstnärskap använder hon personliga erfarenheter för att bryta barriärer och förkasta stereotyper, vilket gör hennes insatser än viktigare.

***

TCO kulturstipendium 2017 tilldelas fotografen Johan Strindberg.

För ett konstnärskap som tar betraktaren bortom det synliga, till en plats där inga känslor är för svåra att lyftas fram

Johan Strindberg har ett särskilt sinne för att i vardagliga ögonblick dokumentera sin samtid. Johan har en förmåga att utifrån vardagliga skeenden ta med oss på tankeväckande resor via lycka och sorg, humor och melankoli. 

*** 

Kulturpriset uppgår till 50 000 kronor och kulturstipendiet till 25 000 kronor.

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

TCO:s jämställdhetsindex

Förra året tog kvinnor i Sverige ut 71 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Män tog bara ut 29 procent, visar TCO:s nya jämställdhetsindex. TCO har förslag för att öka jämställdheten.

Läs mer här

Vi räds inte framtiden – vi längtar efter den

Trygghet och säkerhet är viktigt. Det är en nödvändig grund som annat kan vila på. Men det räcker inte som svar på frågan vilket Sverige vi ska ha i framtiden. Läs vår debattartikel om vad som är viktiga frågor i det kommande riksdagsvalet.

Läs mer här
image description

Viktiga frågor på Europafackets dagordning: Brexit, Trump, jämställdhet och rättvisa arbetsvillkor

Just hemkommen från Bryssel efter möte med Europafackets styrelse. Det var många viktiga frågor som behandlades. Våra tyska kollegor rapporterade om den politiska situationen i landet, där det socialdemokratiska partiet SPD i söndags förmiddag bestämde sig för att ingå i regeringskoalition med Angela Merkels CDU och CSU. Det var goda nyheter för EU:s framtida utveckling.

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här
img description

Arbetsvärlden

Utredarna

På Utredarbloggen skriver ett gäng utredare som alla jobbar på TCO. På bloggen skriver de om våra aktuella frågor och delar med sig av sina åsikter och insikter.

Läs Utredarna här
img description

#tcosverige

Följ oss på Instagram

img description
img description
img description
img description
img description
image description
Följ oss på instagram

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund