TCO:s kulturpriser har delats ut

Pressmeddelanden 19:56 3 oktober, 2017

TCO har idag delat ut sina årliga utmärkelser som går till kulturskapare i Sverige. TCO:s kulturpris, som har delats ut sedan 1974, går till författaren och skådespelaren Evin Ahmad. TCO:s kulturstipendium inrättades 2015 och tilldelas i år fotografen Johan Strindberg.

– Konst och kultur utvecklar vårt samhälle och vårt arbetsliv och är viktiga uttryck för att ifrågasätta hierarkier och stärka demokratin. Årets pristagare symboliserar just detta. Både Evin och Johan bryter sig fram och vrider och vänder på normer i samhället på ett personligt och berörande sätt. I den tid vi lever i känns dessa utnämningar inte bara rätt, utan även viktiga, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

Juryn leds av Anna Carlson som är ordförande i Teaterförbundet/för scen och film.

– Att synliggöra orättvisor och en vilja att skapa ett bra samhälle är något TCO har gemensamt med årets pristagare. Evin är den yngsta kulturpristagaren på många år men har under året visat på både bredd och fantastisk kvalitét i det hon åtagit sig. Både hon och Johan skapar bilder av vår samtid som är oerhört viktiga, säger Anna Carlson, ordförande Teaterförbundet/ för scen och film.

Juryns motiveringar

TCO kulturpris 2017 tilldelas författaren och skådespelaren Evin Ahmad.

För ett mångsidigt och modigt konstnärskap som känns i hjärtat, ständigt utmanande samtidens färdiga mallar och stängda rum

Från ”Bangaren” på scen till ”Dröm vidare” på bioduken. Från ”Blod, svett och pipas” till ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar”. Evin Ahmad är född 1990 men har redan ett samlat värv av en särskild kraft och kvalitet. I sitt konstnärskap använder hon personliga erfarenheter för att bryta barriärer och förkasta stereotyper, vilket gör hennes insatser än viktigare.

***

TCO kulturstipendium 2017 tilldelas fotografen Johan Strindberg.

För ett konstnärskap som tar betraktaren bortom det synliga, till en plats där inga känslor är för svåra att lyftas fram

Johan Strindberg har ett särskilt sinne för att i vardagliga ögonblick dokumentera sin samtid. Johan har en förmåga att utifrån vardagliga skeenden ta med oss på tankeväckande resor via lycka och sorg, humor och melankoli. 

*** 

Kulturpriset uppgår till 50 000 kronor och kulturstipendiet till 25 000 kronor.

Therese Svanström, ny ordförande i TCO!

– Jag är oerhört stolt och glad över att ha fått det här förtroendet.

Ta del av pressmeddelandet

A-kassan måste omfatta många fler!

- Och taket i a-kassan måste höjas.

TCO:s förslag

Hur ska vi finansiera framtidens pensioner?

Se seminariet i efterhand

Till inspelningen

Laddar ...

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund