Positivt besked om yrkeshögskolan

Pressmeddelanden 13:37 27 januari, 2017

Regeringen har beslutat att behörighetsgivande förutbildning och enstaka kurs ska kunna ges inom yrkeshögskolan. TCO:s ordförande Eva Nordmark är nöjd med beslutet.

- Det här är ett bra beslut för TCO-förbundens medlemmar. Många yrkesverksamma behöver fylla på med ny kunskap för att gå vidare i arbetslivet, men har inte behörighet till yrkeshögskolan eller behöver bara läsa vissa delar av en utbildning som fristående kurs.

Nästan fyra av tio tjänstemän i åldrarna 30–55 år uppger att de kommer behöva vidareutbilda sig redan inom ett år och hela 86 procent inom fem år. Detta framgår av en SCB-undersökning som TCO har låtit genomföra.

Det kan handla om specialistsjuksköterskan eller ingenjören som behöver fylla på sin kompetens inom exempelvis ledarskap eller ekonomi, om teknikern som behöver fylla på sin utbildning när arbetsuppgifter flyttar utomlands eller om polisen som behöver kunna bekämpa brottslighet på nätet.

Även om TCO välkomnar regeringsbeslutet, finns det en punkt där regeringen behöver göra mer.

- Vi menar att yrkeshögskolan alltid ska kunna erbjuda fristående kurser, inte bara när det finns tomma platser efter att utbildningen påbörjats. Vi förväntar oss att det blir så senast nästa år, eftersom Myndigheten för yrkeshögskolan föreslagit det i sin återrapportering till regeringen. Yrkeshögskolans värdefulla utbildningar måste bli tillgängliga för fler, säger Eva Nordmark.

För mer information:

Amanda Florin, pressekreterare, 072-204  22 54, amanda.florin@tco.se 

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

Ny bok för mer jämställda möten

TCO lanserar Handbok för jämställda möten. Det är en metodbok och praktiskt guide i hur man skapar mer demokratiska möten i föreningar och organisationer. Du kan läsa den gratis här på webben.

Läs mer här

Regeringen borde ta initiativ till viktiga reformer i vårpropositionen

TCO har pekat på flera viktiga samhällsproblem som kompetensförsörjning och behovet av en genomgripande skattereform som sänker skatten på arbete och höjer den på miljö och konsumtion. Det är nu, när svensk ekonomi går för full maskin, som regeringen borde ta initiativ till reformer som dessa.

Läs mer här
image description

Den samproducerande högskolan

Som ordförande i TCO och i och med vårt prioriterade arbete med att förbättra yrkesverksammas möjligheter till kompetensutveckling och livslångt lärande möter jag ofta och gärna företrädare för olika lärosäten runt om i landet. I tisdags hade jag det stora nöjet att få resa till Eskilstuna, där jag fick delta på Unionens regionråd i Mälardalen och även möta Mälardalens högskola.

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här

Utredarna

På Utredarbloggen skriver ett gäng utredare som alla jobbar på TCO. På bloggen skriver de om våra aktuella frågor och delar med sig av sina åsikter och insikter.

Läs Utredarna här

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund