Positivt besked om yrkeshögskolan

Pressmeddelanden 13:37 27 januari, 2017

Regeringen har beslutat att behörighetsgivande förutbildning och enstaka kurs ska kunna ges inom yrkeshögskolan. TCO:s ordförande Eva Nordmark är nöjd med beslutet.

- Det här är ett bra beslut för TCO-förbundens medlemmar. Många yrkesverksamma behöver fylla på med ny kunskap för att gå vidare i arbetslivet, men har inte behörighet till yrkeshögskolan eller behöver bara läsa vissa delar av en utbildning som fristående kurs.

Nästan fyra av tio tjänstemän i åldrarna 30–55 år uppger att de kommer behöva vidareutbilda sig redan inom ett år och hela 86 procent inom fem år. Detta framgår av en SCB-undersökning som TCO har låtit genomföra.

Det kan handla om specialistsjuksköterskan eller ingenjören som behöver fylla på sin kompetens inom exempelvis ledarskap eller ekonomi, om teknikern som behöver fylla på sin utbildning när arbetsuppgifter flyttar utomlands eller om polisen som behöver kunna bekämpa brottslighet på nätet.

Även om TCO välkomnar regeringsbeslutet, finns det en punkt där regeringen behöver göra mer.

- Vi menar att yrkeshögskolan alltid ska kunna erbjuda fristående kurser, inte bara när det finns tomma platser efter att utbildningen påbörjats. Vi förväntar oss att det blir så senast nästa år, eftersom Myndigheten för yrkeshögskolan föreslagit det i sin återrapportering till regeringen. Yrkeshögskolans värdefulla utbildningar måste bli tillgängliga för fler, säger Eva Nordmark.

För mer information:

Amanda Florin, pressekreterare, 072-204  22 54, amanda.florin@tco.se 

VI ÄR TCO

TCO är en påverkansorganisation som arbetar för goda villkor i arbetslivet för landets tjänstemän. Ordförande är Eva Nordmark. Våra prioriterade frågor just nu är bättre utvecklingsmöjligheter i arbetslivet genom ökat utbildningsutbud och studiefinansiering för yrkesverksamma, en skattereform som gynnar utbildning, ansvarstagande och företagande och en jämställd föräldraförsäkring och minskat arbetstidsgap mellan kvinnor och män.

Läs mer här

Får man läsa personalens mejl?

Övervakningen på arbetsplatserna blir allt vanligare. Var går gränsen för vad arbetsgivaren får göra? Är det ok med krav om medicinska tester eller att läsa personalens mejl? Välkommen till ett seminarium om integritet i arbetslivet.

Läs mer här

Hur kan EU-frågorna ta en större plats under valåret 2018?

Välkommen till ett samtal med EU-minister Ann Linde (S) och Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Läs mer här

Utredarna

På Utredarbloggen skriver ett gäng utredare som alla jobbar på TCO. På bloggen skriver de om våra aktuella frågor och delar med sig av sina åsikter och insikter.

Läs Utredarna här
img description

#tcosverige

Följ oss på Instagram

img description
img description
img description
img description
img description
image description
Följ oss på instagram

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund