Välkommen utredning om föräldraförsäkringen

Pressmeddelanden 10:19 4 februari, 2016

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll skriver idag på DNs debattsida att regeringen tillsätter en utredning för att se över föräldraförsäkringen. TCO välkomnar utredningen och de prioriteringar som presenteras. Det är särskilt positivt att det kommer finnas ett fokus på arbetsmarknaden, som syftar till att öka kvinnors sysselsättning. Det finns också utmaningar som rör ekonomiska incitament på kort sikt, som måste få en lösning.

– TCO välkomnar att regeringen vill se över föräldraförsäkringen så att den blir relevant för den tid vi lever i. På en modern arbetsmarknad måste kvinnor få möjlighet att arbeta i samma utsträckning som män. Det är en rättvisefråga, men det handlar också om samhällets ekonomi. Om kvinnors sysselsättningsgrad vore samma som männens skulle Sveriges BNP öka med runt 400 miljarder kronor. Att inte nå dit är ett enormt resursslöseri, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

TCO har under en lång tid uppmärksammat vikten av ekonomiska incitament, utöver att öronmärka månader åt varje förälder.

– Jag förväntar mig att frågan om ekonomiska incitament att dela lika på föräldraledigheten också tas med i utredningen. Ett jämställt uttag gynnar kvinnors livsinkomst, men det behövs även incitament som gör skillnad på kort sikt. Regeringen är i färd att avskaffa jämställdhetsbonusen, som är ett bra verktyg för familjer här och nu. Jag hoppas att regeringen inte bortser från vikten av ekonomiska drivkrafter och att utredningen hittar ett klokt alternativ, säger Eva Nordmark.

José Gutierrez (tjänstledig)

Presschef

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

TCO:s jämställdhetsindex

Förra året tog kvinnor i Sverige ut 71 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Män tog bara ut 29 procent, visar TCO:s nya jämställdhetsindex. TCO har förslag för att öka jämställdheten.

Läs mer här

Vi räds inte framtiden – vi längtar efter den

Trygghet och säkerhet är viktigt. Det är en nödvändig grund som annat kan vila på. Men det räcker inte som svar på frågan vilket Sverige vi ska ha i framtiden. Läs vår debattartikel om vad som är viktiga frågor i det kommande riksdagsvalet.

Läs mer här
image description

Viktiga frågor på Europafackets dagordning: Brexit, Trump, jämställdhet och rättvisa arbetsvillkor

Just hemkommen från Bryssel efter möte med Europafackets styrelse. Det var många viktiga frågor som behandlades. Våra tyska kollegor rapporterade om den politiska situationen i landet, där det socialdemokratiska partiet SPD i söndags förmiddag bestämde sig för att ingå i regeringskoalition med Angela Merkels CDU och CSU. Det var goda nyheter för EU:s framtida utveckling.

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här
img description

Arbetsvärlden

Utredarna

På Utredarbloggen skriver ett gäng utredare som alla jobbar på TCO. På bloggen skriver de om våra aktuella frågor och delar med sig av sina åsikter och insikter.

Läs Utredarna här
img description

#tcosverige

Följ oss på Instagram

img description
img description
img description
img description
img description
image description
Följ oss på instagram

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund