Välkommen utredning om föräldraförsäkringen

Pressmeddelanden 10:19 4 februari, 2016

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll skriver idag på DNs debattsida att regeringen tillsätter en utredning för att se över föräldraförsäkringen. TCO välkomnar utredningen och de prioriteringar som presenteras. Det är särskilt positivt att det kommer finnas ett fokus på arbetsmarknaden, som syftar till att öka kvinnors sysselsättning. Det finns också utmaningar som rör ekonomiska incitament på kort sikt, som måste få en lösning.

– TCO välkomnar att regeringen vill se över föräldraförsäkringen så att den blir relevant för den tid vi lever i. På en modern arbetsmarknad måste kvinnor få möjlighet att arbeta i samma utsträckning som män. Det är en rättvisefråga, men det handlar också om samhällets ekonomi. Om kvinnors sysselsättningsgrad vore samma som männens skulle Sveriges BNP öka med runt 400 miljarder kronor. Att inte nå dit är ett enormt resursslöseri, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

TCO har under en lång tid uppmärksammat vikten av ekonomiska incitament, utöver att öronmärka månader åt varje förälder.

– Jag förväntar mig att frågan om ekonomiska incitament att dela lika på föräldraledigheten också tas med i utredningen. Ett jämställt uttag gynnar kvinnors livsinkomst, men det behövs även incitament som gör skillnad på kort sikt. Regeringen är i färd att avskaffa jämställdhetsbonusen, som är ett bra verktyg för familjer här och nu. Jag hoppas att regeringen inte bortser från vikten av ekonomiska drivkrafter och att utredningen hittar ett klokt alternativ, säger Eva Nordmark.

José Gutierrez (tjänstledig)

Presschef

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

Vi behöver en ny skattereform bland annat för utjämningssystemet

Med bara månader kvar till valet är det dags för politiker att sätta frågan om att reformera det kommunala utjämningssystemet högt upp på agendan för att hela Sverige ska leva. Vi behöver en ny skattereform.

Läs mer här

Arbetstidsgapet mellan kvinnor och män måste minska

För att minska inkomstskillnaderna mellan könen och närma oss ekonomisk jämställdhet behöver arbetstidsgapet mellan kvinnor och män minska. En viktig del för att nå dit är att kvinnor och män delar lika på föräldraledigheten. I den här rapporten går vi igenom TCO:s förslag.

Läs mer här

Laddar ...

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund