TCO:s nya Jämställdhetsindex: ”Jämställdhet är en tillväxtmotor”

Pressmeddelanden 06:29 16 juni, 2016

Kvinnor i Sverige tog under förra året i genomsnitt ut 72,6 procent av alla dagar med föräldraledighet och vård av sjukt barn, visar TCO:s nya Jämställdhetsindex. Det ojämställda uttaget av föräldrapenning får stora konsekvenser för kvinnors livsinkomst och är en förlust för samhällsekonomin. Om kvinnor förvärvsarbetade lika mycket som männen skulle tillväxten kunna öka med upp till 550 miljarder kronor.

– Jag är inte förvånad över att det ser ut så här, men det är oroande. Både individen och samhället förlorar på att kvinnor inte jobbar i lika stor utsträckning som män. Kvinnors möjligheter till karriär och löneutveckling försämras markant. Det är inte rimligt i ett modernt land som Sverige, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO.  

Den ojämställda fördelningen av förvärvsarbete påverkar även samhällsekonomin.

– Jämställdhet är en tillväxtmotor. Sveriges bruttonationalprodukt skulle öka markant, med upp till 13 procent, om kvinnor och män lönearbetade och drev företag i samma utsträckning. Det skulle tillföra 550 miljarder till investeringar och reformer, säger Eva Nordmark. 


TCO:s Jämställdhetsindex 2015 runt om i landet
Bäst på att dela jämställt är föräldrarna i Västerbotten, där Jämställdhetsindex är 68,2. Kvinnor i Västerbotten tar sammanlagt ut 68,2 procent och män 31,8 procent av föräldraledighet och vård av sjukt barn. Föräldrarna i Västerbotten leder med en och en halv procentenhet före föräldrarna i Gotlands län som har ett index på 69,7. Trea är föräldrarna i Uppsala län med 70,4, tätt följda av föräldrarna i Jämtlands län och Stockholms län.

Längst ner i tabellen hittar vi föräldrarna i Skåne län med index 75. Det ser inte så mycket bättre ut i Gävleborgs län som har ett Jämställdhetsindex på 74,4 och Värmlands län med index 74,3.

Mer om TCO:s Jämställdhetsindex
TCO:s nya Jämställdhetsindex visar hur uttaget av föräldrapenning fördelar sig mellan könen. Vi har slagit ihop de två olika sorterna föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn (VAB) och den vanliga typen av föräldrapenning, som till största del tas ut innan barnet börjar förskola (föräldraledighet).

Ju närmare ett värde ligger 100, desto närmare är det att kvinnor tar ut all ledighet för omvårdnad av barn. Ett index på 50 visar på ett helt jämställt uttag och ett index på mindre än 50 betyder att män tar ut mer än kvinnor. Det är bara 14 procent av alla par som delar jämställt på föräldraledigheten, det vill säga tar ut minst 40 procent var.

Du hittar Jämställdhetsindex för hela landet och per län på www.tco.se/jamstalldhetsindex

 

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

TCO:s jämställdhetsindex

Förra året tog kvinnor i Sverige ut 71 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Män tog bara ut 29 procent, visar TCO:s nya jämställdhetsindex. TCO har förslag för att öka jämställdheten.

Läs mer här

Vi räds inte framtiden – vi längtar efter den

Trygghet och säkerhet är viktigt. Det är en nödvändig grund som annat kan vila på. Men det räcker inte som svar på frågan vilket Sverige vi ska ha i framtiden. Läs vår debattartikel om vad som är viktiga frågor i det kommande riksdagsvalet.

Läs mer här
image description

Viktiga frågor på Europafackets dagordning: Brexit, Trump, jämställdhet och rättvisa arbetsvillkor

Just hemkommen från Bryssel efter möte med Europafackets styrelse. Det var många viktiga frågor som behandlades. Våra tyska kollegor rapporterade om den politiska situationen i landet, där det socialdemokratiska partiet SPD i söndags förmiddag bestämde sig för att ingå i regeringskoalition med Angela Merkels CDU och CSU. Det var goda nyheter för EU:s framtida utveckling.

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här
img description

Arbetsvärlden

Utredarna

På Utredarbloggen skriver ett gäng utredare som alla jobbar på TCO. På bloggen skriver de om våra aktuella frågor och delar med sig av sina åsikter och insikter.

Läs Utredarna här
img description

#tcosverige

Följ oss på Instagram

img description
img description
img description
img description
img description
image description
Följ oss på instagram

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund