TCO:s kulturpriser 2016 till söder och norr

Pressmeddelanden 19:13 11 april, 2016

TCO har idag delat ut sina årliga utmärkelser som går till kulturskapare i Sverige. TCO:s kulturpris, som har delats ut sedan 1974, går till serieskaparen och tecknaren Sara Granér. TCO:s kulturstipendium inrättades 2015 och tilldelas musikern och skådespelerskan Maxida Märak.

– Kulturen är en viktig del av ett öppet och demokratiskt samhälle. Det är särskilt viktigt i dessa tider, då vår omvärld tenderar att sluta sig allt mer. Därför är jag särskilt glad över årets utmärkelser. Både Sara och Maxida är tuffa, orädda kvinnor som verkligen utmanar i sitt skapande, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

Juryn leds av Anna Carlson som är ordförande i Teaterförbundet/för scen och film.

– Juryns val 2016 av TCO-pristagare innebär ett ställningstagande för konstnärer som arbetar normkreativt, som med sin konst agerar rakt in i dagens samhälle. Vi är mycket stolta över att delta i TCO:s viktiga arbete att synliggöra strukturer och hedra konstnärer som vågar utmana normer, säger juryns ordförande Anna Carlson, ordförande i Teaterförbundet/för scen och film. 

Motiveringarna

TCO:s Kulturpris 2016 tilldelas i år en unik språk- och bildkonstnär. Med ett förtjusande förvridet bildspråk och knivskarpa texter formas en näve som utan pardon slår rakt in i vår samtid. Den ställer vardagen på sin spets och påminner genom satir och absurditet om avgörande utmaningar för vårt samhälle. 
TCO kulturpris 2016 tilldelas serieskaparen och tecknaren Sara Granér.


TCO:s kulturstipendiat står för nyskapande artisteri. Med Sápmi ständigt i fokus rör hen sig på egen hand mellan Jokkmokk och Stockholm. Hens texter är raka och ärliga, med tydliga ställningstaganden. Hen skriver om sin egen historia och väcker tankar och förståelse för sig och sin kultur. Hen är en artist som övertygande skapar nya vägar framåt. 
TCO:s Kulturstipendium 2016 tilldelas musikern och skådespelerskan Maxida Märak.

 

Kulturpriset uppgår till 50 000 kronor och kulturstipendiet till 25 000 kronor.

 

 

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

TCO:s jämställdhetsindex

Förra året tog kvinnor i Sverige ut 71 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Män tog bara ut 29 procent, visar TCO:s nya jämställdhetsindex. TCO har förslag för att öka jämställdheten.

Läs mer här

Vi räds inte framtiden – vi längtar efter den

Trygghet och säkerhet är viktigt. Det är en nödvändig grund som annat kan vila på. Men det räcker inte som svar på frågan vilket Sverige vi ska ha i framtiden. Läs vår debattartikel om vad som är viktiga frågor i det kommande riksdagsvalet.

Läs mer här
image description

Viktiga frågor på Europafackets dagordning: Brexit, Trump, jämställdhet och rättvisa arbetsvillkor

Just hemkommen från Bryssel efter möte med Europafackets styrelse. Det var många viktiga frågor som behandlades. Våra tyska kollegor rapporterade om den politiska situationen i landet, där det socialdemokratiska partiet SPD i söndags förmiddag bestämde sig för att ingå i regeringskoalition med Angela Merkels CDU och CSU. Det var goda nyheter för EU:s framtida utveckling.

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här
img description

Arbetsvärlden

Utredarna

På Utredarbloggen skriver ett gäng utredare som alla jobbar på TCO. På bloggen skriver de om våra aktuella frågor och delar med sig av sina åsikter och insikter.

Läs Utredarna här
img description

#tcosverige

Följ oss på Instagram

img description
img description
img description
img description
img description
image description
Följ oss på instagram

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund