TCO får medhåll av Riksrevisionen om högskolan

Pressmeddelanden 13:27 1 juli, 2016

I en rapport som Riksrevisionen släpper idag konstateras att universitet och högskolor behöver bli bättre på att tillhandahålla utbildning för yrkesverksammas kompetensutveckling och omställning. Dessutom måste regeringen bli tydligare i sin styrning för att främja detta.

– TCO kunde inte få ett tydligare och kraftfullare medhåll i vad vi länge krävt; högskolan måste ges ett omställningsuppdrag. Riksrevisionens rapport bekräftar den problembeskrivning och de lösningsförslag som vi har formulerat. Nu är det upp till regeringen att agera, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO.

Riksrevisionen menar att resurstilldelningssystemet behöver förändras för att ge lärosätena bättre förutsättningar att anpassa sitt utbildningsutbud efter vad yrkesverksamma och arbetsgivare efterfrågar. Vidare pekar rapporten ut att lärosätena har svårt att bedöma efterfrågan på fortbildning, vilket ytterligare försvårar deras möjligheter att utveckla sitt utbildningsutbud efter arbetsmarknadens behov. Samtidigt står det klart att efterfrågan på fortbildning genom yrkesverksammas deltagande i högre utbildning har ökat med 200 procent sedan 90-talet.

– Vi vet att behovet och efterfrågan på vidareutbildning är stor. I en undersökning från SCB på uppdrag av TCO framkommer det att 44 procent av yrkesverksamma tjänstemän behöver fortbildning de inte kan få genom sin arbetsgivare. Därför är Riksrevisionens rapport särskilt angelägen, säger Eva Nordmark.

Under Almedalsveckan medverkar TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett seminarium om riksrevisionens rapport.

För mer information: 
Amanda Florin, pressekreterare, 072-204  22 54, amanda.florin@tco.se 

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

TCO:s jämställdhetsindex

Förra året tog kvinnor i Sverige ut 71 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Män tog bara ut 29 procent, visar TCO:s nya jämställdhetsindex. TCO har förslag för att öka jämställdheten.

Läs mer här

Vi räds inte framtiden – vi längtar efter den

Trygghet och säkerhet är viktigt. Det är en nödvändig grund som annat kan vila på. Men det räcker inte som svar på frågan vilket Sverige vi ska ha i framtiden. Läs vår debattartikel om vad som är viktiga frågor i det kommande riksdagsvalet.

Läs mer här
image description

Viktiga frågor på Europafackets dagordning: Brexit, Trump, jämställdhet och rättvisa arbetsvillkor

Just hemkommen från Bryssel efter möte med Europafackets styrelse. Det var många viktiga frågor som behandlades. Våra tyska kollegor rapporterade om den politiska situationen i landet, där det socialdemokratiska partiet SPD i söndags förmiddag bestämde sig för att ingå i regeringskoalition med Angela Merkels CDU och CSU. Det var goda nyheter för EU:s framtida utveckling.

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här
img description

Arbetsvärlden

Utredarna

På Utredarbloggen skriver ett gäng utredare som alla jobbar på TCO. På bloggen skriver de om våra aktuella frågor och delar med sig av sina åsikter och insikter.

Läs Utredarna här
img description

#tcosverige

Följ oss på Instagram

img description
img description
img description
img description
img description
image description
Följ oss på instagram

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund