Svensk framgång i Bryssel

Pressmeddelanden 17:09 8 mars, 2016

TCO välkomnar det förslag till ändrat utstationeringsdirektiv som idag presenterats av EU-kommissionen.

TCO kritiserade i förra veckan ett läckt förslagsutkast som riskerade att underminera den svenska partsmodellen. Förslaget som presenterades idag innehåller betydande förbättringar. TCO vill särskilt uppmärksamma arbetsmarknadsminister Ylva Johansson arbete som lett fram till det positiva resultatet.  

– EU-kommissionen har hörsammat våra fackliga krav på likabehandling av arbetstagarna. Lönebildningen är och ska förbli en nationell angelägenhet som i Sverige sköts av parterna. Det är en framgång för den svenska partsmodellen, säger Eva Nordmark, ordförande TCO. 

När ett utkast till förslag läckte i förra veckan reagerade TCO, LO, Saco och Svenskt näringsliv kraftfullt mot innehållet. Tack vare parternas och den svenska regeringens agerande blev det slutliga förslaget avsevärt förbättrat.

 – Jag vill särskilt lyfta fram arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons hårda och framgångsrika insats. Nu ska förslaget behandlas vidare av rådet och EU-parlamentet. Det finns vissa delar av förslaget som kan förbättras och förtydligas. TCO kommer bidra till att utveckla förslaget under den fortsatta lagstiftningsprocessen, säger Eva Nordmark.

 

EU

VI ÄR TCO

TCO är en påverkansorganisation som arbetar för goda villkor i arbetslivet för landets tjänstemän. Ordförande är Eva Nordmark. Våra prioriterade frågor just nu är bättre utvecklingsmöjligheter i arbetslivet genom ökat utbildningsutbud och studiefinansiering för yrkesverksamma, en skattereform som gynnar utbildning, ansvarstagande och företagande och en jämställd föräldraförsäkring och minskat arbetstidsgap mellan kvinnor och män.

Läs mer här

Så kan delningsekonomin passas in i svenska modellen

I takt med att delningsekonomin har växt har även baksidor, bland annat när det gäller arbetsrätt och skatter, blivit synliga. Men att reglera den nya ekonomin behöver inte vara svårt.

Läs mer här

World Day for Decent work

Sjunde oktober står anständiga arbetsvillkor och mänskliga rättigheter extra mycket i fokus. Då uppmärksammar facken världen över ”World Day for Decent Work”.

Läs mer här
image description

Omställning och turordning på Moderaternas stämma

Nu pågår Moderaternas arbetsstämma där partiet ska besluta om ny politik inför valet 2018. Jag hoppas att man får riktigt härliga dagar i Örebro! Självklart ligger jobben högt på dagordningen och jag tycker att man både lyckats landa mitt i prick i frågan om omställningsuppdrag till högskolor och universitet, men samtidigt behöver de tänka om när det kommer till turordningsreglerna.

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här
27 oktober 2017

Studier - en väg från sjukskrivning till arbete

Anmäl dig här

Utredarna

På Utredarbloggen skriver ett gäng utredare som alla jobbar på TCO. På bloggen skriver de om våra aktuella frågor och delar med sig av sina åsikter och insikter.

Läs Utredarna här
img description

#tcosverige

Följ oss på Instagram

img description
img description
img description
img description
img description
image description
Följ oss på instagram

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund