Svensk framgång i Bryssel

Pressmeddelanden 17:09 8 mars, 2016

TCO välkomnar det förslag till ändrat utstationeringsdirektiv som idag presenterats av EU-kommissionen.

TCO kritiserade i förra veckan ett läckt förslagsutkast som riskerade att underminera den svenska partsmodellen. Förslaget som presenterades idag innehåller betydande förbättringar. TCO vill särskilt uppmärksamma arbetsmarknadsminister Ylva Johansson arbete som lett fram till det positiva resultatet.  

– EU-kommissionen har hörsammat våra fackliga krav på likabehandling av arbetstagarna. Lönebildningen är och ska förbli en nationell angelägenhet som i Sverige sköts av parterna. Det är en framgång för den svenska partsmodellen, säger Eva Nordmark, ordförande TCO. 

När ett utkast till förslag läckte i förra veckan reagerade TCO, LO, Saco och Svenskt näringsliv kraftfullt mot innehållet. Tack vare parternas och den svenska regeringens agerande blev det slutliga förslaget avsevärt förbättrat.

 – Jag vill särskilt lyfta fram arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons hårda och framgångsrika insats. Nu ska förslaget behandlas vidare av rådet och EU-parlamentet. Det finns vissa delar av förslaget som kan förbättras och förtydligas. TCO kommer bidra till att utveckla förslaget under den fortsatta lagstiftningsprocessen, säger Eva Nordmark.

 

EU

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

TCO:s jämställdhetsindex

Förra året tog kvinnor i Sverige ut 71 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Män tog bara ut 29 procent, visar TCO:s nya jämställdhetsindex. TCO har förslag för att öka jämställdheten.

Läs mer här

Vi räds inte framtiden – vi längtar efter den

Trygghet och säkerhet är viktigt. Det är en nödvändig grund som annat kan vila på. Men det räcker inte som svar på frågan vilket Sverige vi ska ha i framtiden. Läs vår debattartikel om vad som är viktiga frågor i det kommande riksdagsvalet.

Läs mer här
image description

Viktiga frågor på Europafackets dagordning: Brexit, Trump, jämställdhet och rättvisa arbetsvillkor

Just hemkommen från Bryssel efter möte med Europafackets styrelse. Det var många viktiga frågor som behandlades. Våra tyska kollegor rapporterade om den politiska situationen i landet, där det socialdemokratiska partiet SPD i söndags förmiddag bestämde sig för att ingå i regeringskoalition med Angela Merkels CDU och CSU. Det var goda nyheter för EU:s framtida utveckling.

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här
img description

Arbetsvärlden

Utredarna

På Utredarbloggen skriver ett gäng utredare som alla jobbar på TCO. På bloggen skriver de om våra aktuella frågor och delar med sig av sina åsikter och insikter.

Läs Utredarna här
img description

#tcosverige

Följ oss på Instagram

img description
img description
img description
img description
img description
image description
Följ oss på instagram

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund