Regeringens förslag om uppehållstillstånd försvårar integrationen på arbetsmarknaden

Pressmeddelanden 22:54 11 februari, 2016

Igår skickade regeringen ut förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd på remiss. Förslaget innebär att ettåriga tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregeln då någon beviljas asyl i Sverige. Något som försvårar integrationen på arbetsmarknaden.

– Att ha ett kort uppehållstillstånd skapar en osäkerhet som i sig kan försvåra integrationen. Men utformningen av regeringens förslag gör det värre än vad det skulle behöva vara. Risken är nu att tiden det tar att komma in på arbetsmarknaden blir längre och att värdefull kompetens inte tas till vara, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

–  Att ena stunden tala om hur viktigt det är att nyanlända kommer in på arbetsmarknaden och i nästa stund lägga ett sånt här förslag är ologiskt och inkonsekvent, säger Eva Nordmark.

Enligt förslaget ska de etableringsplaner som ska staka ut vägen in på den svenska arbetsmarknaden inte vara längre än uppehållstillstånden, trots att tillstånden som regel kommer att förlängas.

–  I praktiken innebär det att etableringsinsatserna avbryts var tolfte månad, trots att det ofta krävs en kedja av insatser som är längre än så. Om det bästa för individen är en utbildning som är sex månader men det bara är fyra månader kvar på uppehållstillstånden så blir det ingen utbildning. Arbetsförmedlingens arbete blir svårare då allt ska passas ihop med tillståndsperioderna, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.

–  Vi har i kontakter med såväl regeringen som oppositionspartierna föreslagit att man ska göra tvärtom och uttryckligen säga att etableringsinsatserna ska planeras och genomföras utan att man behöver ta hänsyn till uppehållstillståndets längd. Nu måste de tänka om innan de slutgiltiga förslaget, säger Samuel Engblom.

Samuel Engblom

Samhällspolitisk chef

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

TCO:s jämställdhetsindex

Förra året tog kvinnor i Sverige ut 71 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Män tog bara ut 29 procent, visar TCO:s nya jämställdhetsindex. TCO har förslag för att öka jämställdheten.

Läs mer här

Vi räds inte framtiden – vi längtar efter den

Trygghet och säkerhet är viktigt. Det är en nödvändig grund som annat kan vila på. Men det räcker inte som svar på frågan vilket Sverige vi ska ha i framtiden. Läs vår debattartikel om vad som är viktiga frågor i det kommande riksdagsvalet.

Läs mer här
image description

Viktiga frågor på Europafackets dagordning: Brexit, Trump, jämställdhet och rättvisa arbetsvillkor

Just hemkommen från Bryssel efter möte med Europafackets styrelse. Det var många viktiga frågor som behandlades. Våra tyska kollegor rapporterade om den politiska situationen i landet, där det socialdemokratiska partiet SPD i söndags förmiddag bestämde sig för att ingå i regeringskoalition med Angela Merkels CDU och CSU. Det var goda nyheter för EU:s framtida utveckling.

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här
img description

Arbetsvärlden

Utredarna

På Utredarbloggen skriver ett gäng utredare som alla jobbar på TCO. På bloggen skriver de om våra aktuella frågor och delar med sig av sina åsikter och insikter.

Läs Utredarna här
img description

#tcosverige

Följ oss på Instagram

img description
img description
img description
img description
img description
image description
Följ oss på instagram

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund