Oroväckande siffror i Arbetsförmedlingens prognos

Pressmeddelanden 10:16 8 juni, 2016

Arbetsförmedlingen spår i sin arbetsmarknadsprognos att sysselsättningstillväxten kommer att mattas av 2017. Anledningen är brist på arbetskraft i både privat och offentlig sektor. Konsekvensen blir att Sveriges tillväxt hotas. TCO har pekat på de här matchningsproblemen tidigare och vill se särskilda satsningar för att öka rörligheten på arbetsmarknaden. Yrkesverksamma måste få möjlighet att vidareutbilda sig för att kunna gå till bristyrken.

– Arbetsförmedlingens prognos bör tas på största allvar. Större resurser måste sättas in mot den som har jobb idag, men som skulle kunna byta till ett bristyrke inom en snar framtid. Nyckeln till det är vidareutbildning. Fler måste få tryggheten och modet att säga upp sig för att ta nästa steg i karriären, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.

TCO har tidigare i år redovisat siffror från en stor SCB-undersökning om yrkesverksamma tjänstemäns utbildningsbehov. Det finns en stor efterfrågan på vidareutbildning på högskolenivå, samtidigt som privatekonomin spelar en viktig roll.

– Prognosen visar att det behövs mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken och större hänsyn till arbetsmarknaden i utbildningspolitiken. Regeringen bör agera i den riktningen redan i höstbudgeten. Vi ser bland annat ett behov av ett höjt fribelopp hos CSN för den som arbetar och vidareutbildar sig. Dessutom måste högskolor och universitet måste få ett tydligare uppdrag att bidra till samhällets omställningsförmåga. Om regeringen gör bägge delarna finns det goda chanser att börja få ordning på matchningsproblematiken, säger Samuel Engblom. 

Samuel Engblom

Samhällspolitisk chef

José Gutierrez (tjänstledig)

Presschef

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

TCO:s jämställdhetsindex

Förra året tog kvinnor i Sverige ut 71 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Män tog bara ut 29 procent, visar TCO:s nya jämställdhetsindex. TCO har förslag för att öka jämställdheten.

Läs mer här

Vi räds inte framtiden – vi längtar efter den

Trygghet och säkerhet är viktigt. Det är en nödvändig grund som annat kan vila på. Men det räcker inte som svar på frågan vilket Sverige vi ska ha i framtiden. Läs vår debattartikel om vad som är viktiga frågor i det kommande riksdagsvalet.

Läs mer här
image description

Viktiga frågor på Europafackets dagordning: Brexit, Trump, jämställdhet och rättvisa arbetsvillkor

Just hemkommen från Bryssel efter möte med Europafackets styrelse. Det var många viktiga frågor som behandlades. Våra tyska kollegor rapporterade om den politiska situationen i landet, där det socialdemokratiska partiet SPD i söndags förmiddag bestämde sig för att ingå i regeringskoalition med Angela Merkels CDU och CSU. Det var goda nyheter för EU:s framtida utveckling.

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här
img description

Arbetsvärlden

Utredarna

På Utredarbloggen skriver ett gäng utredare som alla jobbar på TCO. På bloggen skriver de om våra aktuella frågor och delar med sig av sina åsikter och insikter.

Läs Utredarna här
img description

#tcosverige

Följ oss på Instagram

img description
img description
img description
img description
img description
image description
Följ oss på instagram

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund