Ny högskoleantagning bra för vidareutbildning

Pressmeddelanden 09:52 17 mars, 2016

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning som ska se över tillträdet till högskolan, bland annat för att bredda rekryteringen. TCO välkomnar förslaget och vill särskilt se förändringar som gör det lättare för personer med några år i yrkeslivet att börja på eller återvända till högskolan.

- Utredningen är mycket välkommen. Många som har några år i yrkeslivet vill vidareutbilda sig på högskolan men de missgynnas av dagens tillträdessystem. För att underlätta omställning och möta dagens behov av rörlighet på arbetsmarknaden måste vägarna till högre utbildning bli fler och mindre snåriga, säger Samuel Engblom samhällspolitisk chef på TCO.

I en undersökning som SCB gjort åt TCO svarade 86 procent av yrkesaktiva tjänstemän i åldern 30-55 år att de kommer att behöva vidareutbildning inom 5 år. 63 procent vill helst vidareutbilda sig på högskolan.

- Högskolans bidrag till yrkesverksammas utveckling och till en bättre matchning på arbetsmarknaden skulle kunna vara mycket större än vad det är idag. Det kommer att kräva flera förändringar i högskolornas uppdrag, styrning, finansiering och kursutbud. Att se över antagningsreglerna är en bra början, men högskolan måste även få ett tydligt uppdrag att bidra till omställningen på arbetsmarknaden, säger Samuel Engblom, TCO.  

För mer information:
Samuel Engblom, samhällspolitisk chef, 070-250 37 70
Erik Arroy, utredare utbildnings- och forskningspolitik, 072-204 22 64

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

TCO:s jämställdhetsindex

Förra året tog kvinnor i Sverige ut 71 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Män tog bara ut 29 procent, visar TCO:s nya jämställdhetsindex. TCO har förslag för att öka jämställdheten.

Läs mer här

Vi räds inte framtiden – vi längtar efter den

Trygghet och säkerhet är viktigt. Det är en nödvändig grund som annat kan vila på. Men det räcker inte som svar på frågan vilket Sverige vi ska ha i framtiden. Läs vår debattartikel om vad som är viktiga frågor i det kommande riksdagsvalet.

Läs mer här
image description

Viktiga frågor på Europafackets dagordning: Brexit, Trump, jämställdhet och rättvisa arbetsvillkor

Just hemkommen från Bryssel efter möte med Europafackets styrelse. Det var många viktiga frågor som behandlades. Våra tyska kollegor rapporterade om den politiska situationen i landet, där det socialdemokratiska partiet SPD i söndags förmiddag bestämde sig för att ingå i regeringskoalition med Angela Merkels CDU och CSU. Det var goda nyheter för EU:s framtida utveckling.

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här
img description

Arbetsvärlden

Utredarna

På Utredarbloggen skriver ett gäng utredare som alla jobbar på TCO. På bloggen skriver de om våra aktuella frågor och delar med sig av sina åsikter och insikter.

Läs Utredarna här
img description

#tcosverige

Följ oss på Instagram

img description
img description
img description
img description
img description
image description
Följ oss på instagram

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund