Missad riksdagskompromiss skapar oreda i offentlig upphandling

Pressmeddelanden 12:23 17 november, 2016

Riksdagens finansutskott behandlade idag regeringens proposition om nya upphandlingsregler. En majoritet i utskottet vill inte ha med krav på löner och arbetsvillkor i de nya upphandlingslagarna, trots att EU-rätten kräver det.

– Det är mycket allvarligt. Partiernas agerande innebär att företag kan fortsätta att konkurrera med sämre löner och villkor vid offentlig upphandling och där hamnar anställda i kläm. TCO har i kontakter med såväl regeringen som oppositionspartierna presenterat ett förslag till kompromiss där mindre upphandlingar undantas men EU-rätten uppfylls, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO.

Nu hamnar Sverige i ett läge där det enligt EU-rätten är möjligt och i vissa fall obligatoriskt att ställa sociala krav, men där det inte finns några svenska regler för hur det ska gå till.

– Det blir oordning och osäkert. Vissa kommuner kommer att ställa krav enligt egna modeller och andra kommer inte att ställa krav. Det blir en dålig situation för företagen, deras anställda och de upphandlande myndigheterna. Riksdagen kommer att skicka tillbaka frågan till regeringen. Vi förutsätter att partierna lyckas hitta en kompromiss. I det arbetet tänker TCO också hjälpa till, säger Eva Nordmark.


Opinionsläget om offentlig upphandling

TCO lät så sent om i oktober Novus mäta svenskarnas inställning till villkor i offentlig upphandling. Åtta av tio anser att det är dåligt att företag kan vinna offentliga upphandlingar genom att erbjuda ett lägre pris på grund av att personalen har sämre löner och villkor än andra i samma bransch.

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

TCO:s jämställdhetsindex

Förra året tog kvinnor i Sverige ut 71 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Män tog bara ut 29 procent, visar TCO:s nya jämställdhetsindex. TCO har förslag för att öka jämställdheten.

Läs mer här

Vi räds inte framtiden – vi längtar efter den

Trygghet och säkerhet är viktigt. Det är en nödvändig grund som annat kan vila på. Men det räcker inte som svar på frågan vilket Sverige vi ska ha i framtiden. Läs vår debattartikel om vad som är viktiga frågor i det kommande riksdagsvalet.

Läs mer här
image description

Viktiga frågor på Europafackets dagordning: Brexit, Trump, jämställdhet och rättvisa arbetsvillkor

Just hemkommen från Bryssel efter möte med Europafackets styrelse. Det var många viktiga frågor som behandlades. Våra tyska kollegor rapporterade om den politiska situationen i landet, där det socialdemokratiska partiet SPD i söndags förmiddag bestämde sig för att ingå i regeringskoalition med Angela Merkels CDU och CSU. Det var goda nyheter för EU:s framtida utveckling.

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här
img description

Arbetsvärlden

Utredarna

På Utredarbloggen skriver ett gäng utredare som alla jobbar på TCO. På bloggen skriver de om våra aktuella frågor och delar med sig av sina åsikter och insikter.

Läs Utredarna här
img description

#tcosverige

Följ oss på Instagram

img description
img description
img description
img description
img description
image description
Följ oss på instagram

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund