Meddelarskydd ett viktigt steg för yttrandefriheten för privatanställda

Pressmeddelanden 11:14 1 september, 2016

TCO har länge arbetat för att anställda i all offentligt finansierad verksamhet ska ha samma rättigheter att skyddat meddela media om olika missförhållanden. Regeringens beslut om meddelarskydd för privatanställda i offentligt finansierad verksamhet är ett viktigt steg framåt för yttrandefriheten.

I dag beslutar regeringen om en lagrådsremiss om meddelarskydd för anställda inom privat driven men offentligt finansierad verksamhet. Något som TCO länge har arbetat för.

Det är verkligen ett positivt besked. Få har bättre insyn i verksamheten än de anställda, men trots det har de privatanställda inom skola, vård och omsorg hittills haft mycket begränsade möjligheter att skyddat berätta för media om eventuella missförhållanden, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

I dag har privatanställda inte samma möjligheter som offentliganställda att skyddat meddela media. Inte heller den nyligen beslutade visselblåsarlagen ger ett så heltäckande skydd som det grundlagsfästa meddelarskyddet som alla offentliganställda redan har.

Vi i TCO ser utvidgningen av meddelarskyddet som ett stort steg i rätt riktning och fortsätter nu att arbeta för att fler verksamhetsområden ska omfattas av meddelarskyddet och att en offentlighetsprincip ska införas, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

Meddelarskyddet innebär rätt för anställda och inhyrda att kontakta media utan att riskera repressalier och med en rätt att vara anonym. Arbetsgivaren är dessutom förbjuden att efterforska vem som har pratat med media.

Det finns ett stort allmänintresse att olika missförhållanden kommer fram i ljuset och kan åtgärdas, och insynen i skola, vård och omsorg är lika viktig oavsett om den bedrivs i offentlig eller privat regi, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

För mer information kontakta

Lise Donovan, chefsjurist, 070-285 62 10

Sandra Zetterman, pressekreterare, 072-573 77 80

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

TCO:s jämställdhetsindex

Förra året tog kvinnor i Sverige ut 71 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Män tog bara ut 29 procent, visar TCO:s nya jämställdhetsindex. TCO har förslag för att öka jämställdheten.

Läs mer här

Vi räds inte framtiden – vi längtar efter den

Trygghet och säkerhet är viktigt. Det är en nödvändig grund som annat kan vila på. Men det räcker inte som svar på frågan vilket Sverige vi ska ha i framtiden. Läs vår debattartikel om vad som är viktiga frågor i det kommande riksdagsvalet.

Läs mer här
image description

Viktiga frågor på Europafackets dagordning: Brexit, Trump, jämställdhet och rättvisa arbetsvillkor

Just hemkommen från Bryssel efter möte med Europafackets styrelse. Det var många viktiga frågor som behandlades. Våra tyska kollegor rapporterade om den politiska situationen i landet, där det socialdemokratiska partiet SPD i söndags förmiddag bestämde sig för att ingå i regeringskoalition med Angela Merkels CDU och CSU. Det var goda nyheter för EU:s framtida utveckling.

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här
img description

Arbetsvärlden

Utredarna

På Utredarbloggen skriver ett gäng utredare som alla jobbar på TCO. På bloggen skriver de om våra aktuella frågor och delar med sig av sina åsikter och insikter.

Läs Utredarna här
img description

#tcosverige

Följ oss på Instagram

img description
img description
img description
img description
img description
image description
Följ oss på instagram

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund