Färre sjukskrivningar med rättvisa system

Pressmeddelanden 12:47 6 april, 2016

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll presenterar idag Hälsoväxling som ett system för starkare incitament för arbetsgivarna att arbeta med det förebyggande arbetsmiljöarbetet och ta ansvar för arbetsanpassning och rehabilitering. Förslaget sänker kostnaderna för arbetsgivare generellt, genom sänkta arbetsgivaravgifter, medan kostnaderna landar hos de arbetsgivare som inte tar ansvar.

– Även om de flesta arbetsgivarna tar ansvar så finns det de som inte gör det. Detta drabbar både den enskilde anställde och lämpar över kostnaderna för sjukskrivningar på samhället och de arbetsgivare som tar ansvar. Det är ett orättvist system, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

Regeringen öppnar också upp för möjligheten att parterna konstruerar en egen lösning för att få arbetsgivare att ta ansvar.   

– Branschanpassade lösningar i kollektivavtal är ofta de bästa lösningarna,  men det får inte innebära att staten inte är med och tar del i ansvaret för att hejda den ökande sjukfrånvaron, säger Eva Nordmark.

TCO har länge fört fram att arbetsgivarnas drivkrafter att ta ansvar för att förebygga arbetsrelaterad ohälsa och ta ansvar för arbetsanpassning och rehabilitering vid sjukskrivning måste stärkas. Samtidigt är det viktigt att ett system för stärkta drivkrafter för arbetsgivare är utformat så att det är kostnadsneutralt för de arbetsgivare som redan arbetar förebyggande och med arbetsanpassning och rehabilitering.  

För mer information:

Amanda Florin, pressekreterare, 072-204  22 54, amanda.florin@tco.se

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

TCO:s jämställdhetsindex

Förra året tog kvinnor i Sverige ut 71 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Män tog bara ut 29 procent, visar TCO:s nya jämställdhetsindex. TCO har förslag för att öka jämställdheten.

Läs mer här

Vi räds inte framtiden – vi längtar efter den

Trygghet och säkerhet är viktigt. Det är en nödvändig grund som annat kan vila på. Men det räcker inte som svar på frågan vilket Sverige vi ska ha i framtiden. Läs vår debattartikel om vad som är viktiga frågor i det kommande riksdagsvalet.

Läs mer här
image description

Viktiga frågor på Europafackets dagordning: Brexit, Trump, jämställdhet och rättvisa arbetsvillkor

Just hemkommen från Bryssel efter möte med Europafackets styrelse. Det var många viktiga frågor som behandlades. Våra tyska kollegor rapporterade om den politiska situationen i landet, där det socialdemokratiska partiet SPD i söndags förmiddag bestämde sig för att ingå i regeringskoalition med Angela Merkels CDU och CSU. Det var goda nyheter för EU:s framtida utveckling.

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här
img description

Arbetsvärlden

Utredarna

På Utredarbloggen skriver ett gäng utredare som alla jobbar på TCO. På bloggen skriver de om våra aktuella frågor och delar med sig av sina åsikter och insikter.

Läs Utredarna här
img description

#tcosverige

Följ oss på Instagram

img description
img description
img description
img description
img description
image description
Följ oss på instagram

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund