Facklig kritik mot vinsttak

Pressmeddelanden 11:33 8 november, 2016

Välfärdsutredningen har idag överlämnat betänkandet Ordning och reda i välfärden till civilminister Ardalan Shekarabi. TCO är starkt kritiska till bland annat förslaget om införandet av ett vinsttak och menar att fokus i stället borde handla om hur man skapar god kvalitet och goda arbetsvillkor för de anställda.

– Vinsttak och procentsatser i bokföringen gör inte välfärden bättre varken för elever, patienter och brukare eller för de som arbetar i skolan, vården och omsorgen, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

TCO gav i oktober Novus i uppdrag att undersöka hur befolkningen ser på vinstfrågan. 85 procent svarade att de tycker att det är viktigt att regeringen och oppositionen kommer överens om spelregler för olika utförare i välfärdssektorn.

– Målsättningen måste vara att öka kvalitet och insyn i verksamheterna, förbättra arbetsvillkoren för de anställda och se över ersättningssystemen. Det är de stora frågorna som regeringen och oppositionen har att hantera. I stället för att låsa sig vid gamla positioner är det dags att närma sig varandra. Väljarstödet för en långsiktig blocköverskridande lösning är massivt, säger Eva Nordmark.

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

Vi behöver en ny skattereform bland annat för utjämningssystemet

Med bara månader kvar till valet är det dags för politiker att sätta frågan om att reformera det kommunala utjämningssystemet högt upp på agendan för att hela Sverige ska leva. Vi behöver en ny skattereform.

Läs mer här

Arbetstidsgapet mellan kvinnor och män måste minska

För att minska inkomstskillnaderna mellan könen och närma oss ekonomisk jämställdhet behöver arbetstidsgapet mellan kvinnor och män minska. En viktig del för att nå dit är att kvinnor och män delar lika på föräldraledigheten. I den här rapporten går vi igenom TCO:s förslag.

Läs mer här

Laddar ...

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund