Eva Nordmark om amerikanska presidentvalet

Pressmeddelanden 09:44 9 november, 2016

Donald Trump har segrat i det amerikanska presidentvalet. Den tillträdande presidenten har drivit en antifacklig agenda och gått till val på att riva upp handelsavtal och bygga murar mot omvärlden.

– Det är en dyster morgon. Trump har under valrörelsen gett uttryck för protektionism, främlingsfientlighet och manschauvinism. Alla vi som står för motsatsen, vi som står för frihandel, öppenhet och jämställdhet måste arbeta ännu hårdare, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

TCO ser bristande jämlikhet och otrygghet som förklaringar till valresultatet. Sammanhållning är viktigare än någonsin, i Sverige och i resten av EU.

– För många har nog valet varit ett sätt att uttrycka sin frustration. Ojämlikheten och otryggheten har ökat i USA och det har lett till en misstro mot det politiska etablissemanget. Om politiken inte levererar lösningar på människors problem blir det så här. Jag hoppas att det blir en väckarklocka för politiker i Sverige och i EU. Sammanhållning är viktigare än någonsin och det är den enda vägen framåt. Hatet får aldrig vinna, säger Eva Nordmark.

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

Vi behöver en ny skattereform bland annat för utjämningssystemet

Med bara månader kvar till valet är det dags för politiker att sätta frågan om att reformera det kommunala utjämningssystemet högt upp på agendan för att hela Sverige ska leva. Vi behöver en ny skattereform.

Läs mer här

Arbetstidsgapet mellan kvinnor och män måste minska

För att minska inkomstskillnaderna mellan könen och närma oss ekonomisk jämställdhet behöver arbetstidsgapet mellan kvinnor och män minska. En viktig del för att nå dit är att kvinnor och män delar lika på föräldraledigheten. I den här rapporten går vi igenom TCO:s förslag.

Läs mer här

Laddar ...

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund