Efterlängtat besked för TCO: Regeringen föreslår årliga lönekartläggningar

Pressmeddelanden 06:01 12 februari, 2016

Regeringen vill genomföra ändringar i diskrimineringslagen som bland annat innebär årliga lönekartläggningar, rapporterar Sveriges Radio idag. TCO har drivit frågan under en längre tid och välkomnar beskedet

– Vi välkomnar regeringens beslut och är mycket glada över att vi nu äntligen kan vänta oss krav på årliga lönekartläggningar. Det är något som vi i TCO och TCO-förbunden har jobbat hårt för, säger Thomas af Bjur, teamchef TCO.

Lagrådsremissen som regeringen beslutat om innehåller flera positiva punkter för att främja lika rättigheter och möjligheter på arbetsmarknaden.

– Det är mycket bra att arbetsgivarnas samverkansskyldighet med arbetstagarorganisationerna anges tydligt. Det här är ett arbete som måste bedrivas av parterna gemensamt, säger Thomas af Bjur.

TCO ser också positivt på att man i lagen anger krav på dokumentation med betoning på hur det förebyggande främjande arbetet för lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet bedrivs. Det tydliggör att arbetet ska vara systematiskt och löpande. Däremot beklagar TCO att förslaget inte innehåller en möjlighet till så kallad semidispositivitet.

– En semidispositiv lagstiftning ger parterna möjlighet att i kollektivavtal förhandla fram alternativ till lagen. Med en sådan möjlighet skulle parterna stimuleras till att vidare utveckla det förbyggande arbetet, säger Thomas af Bjur.

Sandra Zetterman

Pressekreterare/kommunikatör

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

TCO:s jämställdhetsindex

Förra året tog kvinnor i Sverige ut 71 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Män tog bara ut 29 procent, visar TCO:s nya jämställdhetsindex. TCO har förslag för att öka jämställdheten.

Läs mer här

Vi räds inte framtiden – vi längtar efter den

Trygghet och säkerhet är viktigt. Det är en nödvändig grund som annat kan vila på. Men det räcker inte som svar på frågan vilket Sverige vi ska ha i framtiden. Läs vår debattartikel om vad som är viktiga frågor i det kommande riksdagsvalet.

Läs mer här
image description

Viktiga frågor på Europafackets dagordning: Brexit, Trump, jämställdhet och rättvisa arbetsvillkor

Just hemkommen från Bryssel efter möte med Europafackets styrelse. Det var många viktiga frågor som behandlades. Våra tyska kollegor rapporterade om den politiska situationen i landet, där det socialdemokratiska partiet SPD i söndags förmiddag bestämde sig för att ingå i regeringskoalition med Angela Merkels CDU och CSU. Det var goda nyheter för EU:s framtida utveckling.

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här
img description

Arbetsvärlden

Utredarna

På Utredarbloggen skriver ett gäng utredare som alla jobbar på TCO. På bloggen skriver de om våra aktuella frågor och delar med sig av sina åsikter och insikter.

Läs Utredarna här
img description

#tcosverige

Följ oss på Instagram

img description
img description
img description
img description
img description
image description
Följ oss på instagram

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund