Brexit: Sverige starkare med Storbritannien kvar i EU:s inre marknad

Pressmeddelanden 07:38 24 juni, 2016

TCO beklagar djupt att britterna väljer att lämna Europeiska unionen. Den viktigaste frågan nu är att britterna får fortsätta att vara en del av den inre marknaden med öppna gränser. Det måste vara den svenska regeringens prioritering i de stundande utträdesförhandlingarna.

– TCO hade önskat att Storbritannien stannat kvar i EU. Det brittiska medlemskapet är viktigt för Sveriges ekonomi men också för möjligheterna att tillsammans utveckla EU till ett modernt europeiskt samarbete. Därför beklagar jag djupt att en majoritet av britterna röstat för att lämna unionen, säger Eva Nordmark, ordförande för TCO.

Storbritannien är en mycket viktig handelspartner för Sverige och därmed för svenska arbetstillfällen och tillväxt. Länderna är även allierade i många frågor på EU-nivå, såsom inre marknaden och frihandel.

– Sverige måste ta på sig ledartröjan i arbetet för fri rörlighet och öppenhet, mot protektionism. Den viktigaste frågan för oss nu är att britterna får fortsätta att vara en del av den inre marknaden, med öppna gränser. Det bör vara den svenska regeringens viktigaste fråga i de förhandlingar som nu stundar, säger Eva Nordmark.

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

TCO:s jämställdhetsindex

Förra året tog kvinnor i Sverige ut 71 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Män tog bara ut 29 procent, visar TCO:s nya jämställdhetsindex. TCO har förslag för att öka jämställdheten.

Läs mer här

Vi räds inte framtiden – vi längtar efter den

Trygghet och säkerhet är viktigt. Det är en nödvändig grund som annat kan vila på. Men det räcker inte som svar på frågan vilket Sverige vi ska ha i framtiden. Läs vår debattartikel om vad som är viktiga frågor i det kommande riksdagsvalet.

Läs mer här
image description

Viktiga frågor på Europafackets dagordning: Brexit, Trump, jämställdhet och rättvisa arbetsvillkor

Just hemkommen från Bryssel efter möte med Europafackets styrelse. Det var många viktiga frågor som behandlades. Våra tyska kollegor rapporterade om den politiska situationen i landet, där det socialdemokratiska partiet SPD i söndags förmiddag bestämde sig för att ingå i regeringskoalition med Angela Merkels CDU och CSU. Det var goda nyheter för EU:s framtida utveckling.

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här
img description

Arbetsvärlden

Utredarna

På Utredarbloggen skriver ett gäng utredare som alla jobbar på TCO. På bloggen skriver de om våra aktuella frågor och delar med sig av sina åsikter och insikter.

Läs Utredarna här
img description

#tcosverige

Följ oss på Instagram

img description
img description
img description
img description
img description
image description
Följ oss på instagram

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund