SNS har fel om tjänstepensionen

Nyheter 11:57 8 juni, 2011

Det svenska tjänstepensionssystemet är krångligt och oöverskådlig. Det menar de danska professorerna Michael Møller och Niels Christian Nielsen i en ny rapport som tagits fram på uppdrag av SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle. Det råder inget tvivel om att pensioner är komplicerade, men SNS-förslaget vill inte längre låta arbetsmarknadens parter sluta avtal om tjänstepensionerna, en slutsats som inte byggts upp med några starka argument alls.

TCO har vid ett flertal tillfällen visat på nyttan med kollektivavtalade pensioner. Bland annat gav vi hösten 2010 en utomstående aktuarie i uppdrag att ta fram en beräkning på pensionen om man har en kollektivavtalad tjänstepension jämfört med om man har en icke kollektivavtalad tjänstepension.

Det visar sig att skillnaden kan vara upp till 7 000 kronor per månad till de kollektivavtalade pensionernas fördel.

I samma undersökning framkom också att de icke kollektivavtalade tjänstepensionerna missgynnar kvinnor och gav flera tusen mindre i pension i månaden för kvinnor än för män.

Får tjänstemännen ihop livspusslet?

En rapport från TCO visar att många tjänstemän är stressade och upplever att tiden inte räcker till för att få ihop livspusslet.

Läs mer

50 år av att betala sin egen skatt

Att avskaffa sambeskattningen var ett genombrott för jämställdheten på svensk arbetsmarknad, bloggar Therese Svanström, ordförande för TCO.

Läs mer

Var rädd om RUT!

Det viktigaste för RUT är att underlätta människors livspussel enligt en rapport från TCO.

Läs mer

Laddar ...

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund