Riksbanken bör få ett sysselsättningsmål

Nyheter 13:25 23 februari, 2011

Vid TCO:s kongress 10-12 maj i år skall ett förslag om att Riksbanken vid sidan om sitt inflationsmål också bör ha ett sysselsättningsmål behandlas. Förslaget finns i en rapport som TCO-styrelsen lägger fram till kongressen för beslut.

- Det är rimligt att Riksbanken också tillförs ett sysselsättningsmål, säger TCO:s ordförande Sture Nordh. Penningpolitiken spelar en viktig roll för hur ekonomin och jobben utvecklas. Med felaktig politik blir det svårare att främja investeringar och arbete. Det blir också svårt att få ner arbetslösheten. Om inflationen ligger för lågt alltför länge biter sig arbetslösheten fast och riskerar övergå i permanent utslagning vilket är en tragedi för den som drabbas och som är dyrbart för samhällsekonomin.

I rapporten understryks Riksbankens oberoende och att sysselsättningsmålet skall komplettera det nuvarande inflationsmålet.
 
- Målet om prisstabilitet ska ligga fast, fortsätter Sture Nordh. Men med ett sysselsättningsmål tvingas Riksbanken ta bredare ekonomisk hänsyn till hur man ska uppnå målet om prisstabilitet. För trots dagens höga tillväxt och tillkomst av nya jobb har Sverige stora problem med en alltför hög arbetslöshet.

Läs mer i ett utdrag ur rapporten "Jobben och Jobbet" (PDF-fil). 

Rapporten i sin helhet blir tillgänglig under mars månad och läggs fram till TCO:s kongress för debatt och beslut.

Lyssna också på intervjun med Sture Nordh på Sveriges Radios hemsida.

Får tjänstemännen ihop livspusslet?

En rapport från TCO visar att många tjänstemän är stressade och upplever att tiden inte räcker till för att få ihop livspusslet.

Läs mer

50 år av att betala sin egen skatt

Att avskaffa sambeskattningen var ett genombrott för jämställdheten på svensk arbetsmarknad, bloggar Therese Svanström, ordförande för TCO.

Läs mer

Var rädd om RUT!

Det viktigaste för RUT är att underlätta människors livspussel enligt en rapport från TCO.

Läs mer

Laddar ...

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund