Revolutionen splittrade det egyptiska Journalistförbundet

Nyheter 11:41 20 juni, 2011

Sociala medier som Facebook och Twitter spelade en viktig roll för revolutionen i Egypten. Samtidigt som folket strömmade ut på gatorna och demonstrerade stod de stora inhemska medierna i det längsta på Mubarakregimens sida.

– Det var en chock för oss anställda. Då var vi inte stolta över att jobba där, säger Abeer Saady, journalist på Egyptens näst största dagstidning Al Akhbar.

Själv tog hon tidigt ställning för revolutionen och gick inte till jobbet under de dramatiska dagarna i slutet av januari.

– Jag kände att jag inte kunde gå och jobba, jag ville vara med folket ute på gatorna, säger hon.

Abeer Saady är 35 år och har arbetat som journalist i 20 år. Hon har många järn i elden, är full av energi och man undrar när hon hinner sova. Under intervjun avbryter hon sig flera gånger med kraftfulla gäspningar. 

Abeer arbetar som biträdande utrikeschef på Al Akhbar. Dagen efter vårt möte ska hon åka på reportageresa till Marocko. Hon är också fackligt aktiv, sitter i styrelsen för det egyptiska journalistförbundet – Egyptian Press Syndicate, EPS – och är ansvarig för förbundets utbildningar.

EPS tillhör det gamla regimtrogna facket och är inte erkänt av den internationella fackföreningsrörelsen, men det finns demokratiska krafter inom förbundet. Under revolutionsdagarna kom motsättningarna inom förbundsstyrelsen i öppen dager.

Sedan förbundsordföranden, som tidigare varit talskrivare åt Mubarak, uttalat sig mot de folkliga protesterna krävde flera journalister hans avgång. Någon vecka senare avgick han också ”av hälsoskäl”. 

– Det var vi som sparkade ut honom. En gång i tiden blev han demokratiskt vald till ordförande, men när han nu gick ut och försvarade Mubarak så bedrog han oss, säger Abeer Saady.

Då var splittringen inom förbundsstyrelsen redan total. En fraktion krävde att hela styrelsen, som är vald till nästa års kongress, skulle ställa sina platser till förfogande och valet tidigareläggas. Förslaget röstades ner. Då ville Abeer Saady själv avgå, men hennes begäran avslogs.

– Så formellt är jag kvar. Jag går inte på styrelsemötena, men jag sköter fortfarande förbundets utbildning. Jag kan tänka mig att ställa upp igen, men då från en bättre position, i den inre cirkeln, säger hon.

När både den egna tidningen och förbundsstyrelsen gick emot den demokrativåg som vällde fram återstod inget annat för Abeer än att själv ansluta sig till de folkliga protesterna. Tillsammans med några kolleger slog hon läger i fem dagar på trappan till förbundets hus i närheten av Tarhirtorget i centrala Kairo.

– Vi vägrade lämna trappan. En dag, den 28 januari, vaknade vi och upptäckte att Internet och alla telefoner var avskuret. Läget var mycket spänt. Polisen sprutade tårgas och sköt med gummikulor för att hindra folk att gå till torget. 
Över 800 personer dödades och 120000 skadades i Egypten de här dagarna, jag gråter när jag tänker på det.

– Jag öppnade dörrarna till förbundshuset för att ta hand om och ge skydd åt människor. Vi organiserade också ett presscenter där vi producerade ett eget nyhetsbrev och direktrapporterade. Och vi hjälpte egyptiska och utländska journalister och gav dem skydd.

När den sittande regimen insåg att slaget var förlorat och Mubarak flytt landet vände också de tidigare regimtrogna medierna på klacken.

– Då började de plötsligt attackera honom och tala om att bygga ett nytt Egypten. Men människorna blev bara arga, de litar inte längre på tidningarna. Vi journalister har en lång väg att gå för att återvinna folkets respekt.

– Det fanns några privata och oberoende medier som stödde revolutionen, men de sociala medierna spelade en mycket större roll än de gamla medierna. Dessa ”medborgarjournalister” ska ha ett erkännande, säger Abeer Saady.

Yttrandefrihet har länge stått högt på det egyptiska journalistförbundets dagordning, men framgångarna har uteblivit. Nu kommer trycket i den frågan att öka.

– De flesta gick kanske ut på gatorna för att kräva jobb, mat för dagen och slut på korruptionen, men det är också helt klart att folket vill ha yttrandefrihet. Vi har länge lett det slaget. Nu känner vi att vi också har folkets stöd. 

Tröttheten lyser i hennes ögon och det börjar bli dags att avrunda. Jag frågar Abeer vad hon tror kommer att hända nu och vilken framtid hon ser för landet.

– Egypten är ett stort och viktigt land, men vi är omgärdade av oroshärdar som i Libyen, Sudan och Israel-Gaza. Vi skulle behöva fred och stabilitet för att börja bygga upp vårt land igen. Det känns som att det är nu eller aldrig. Men läget är mycket osäkert. En stor del av dem gamla regimen är fortfarande kvar och cheferna på tidningarna likaså. Det kan bli en militärkupp och det kan bli kaos. Vi vet från andra länder att revolutioner kan ta lång tid, säger hon.

Bengt Rolfer

Nästa artikel: Det var i Tunisien det började – tack vare facket.

Småföretag tacksamma för hjälp med arbetsmiljöarbetet

Carina Pettersson från Unionen är regionalt arbetsmiljöombud och hjälper privata företag med deras arbetsmiljöarbete. 

Läs mer

Debatt

Glöm inte bort EU i budgetstriden

Diskussionen om EU-budgeten handlar mycket om kronor, ören och procentsatser, och mindre om vad EU-budgeten egentligen ska användas till. Den svenska regeringen, påhejad av oppositionen, har upprepat gång på gång att EU måste rätta munnen efter matsäcken. Men vi efterlyser svaret på vad Sverige vill att budgeten ska användas till.

Nyheter

Samarbete mellan fack och arbetsgivare en styrka när arbetsmiljön ska bli bättre

Arbetgivarorganisationen Svensk Scenkonst arbetar tillsammans med facken för att få bukt med de problem som kom upp till ytan under #metoo. - Vi håller på att förändra en kultur. Det tar tid, men vi är gemensamt fast beslutna om att förbättra arbetsmiljön inom svensk scen och film, säger Martin Hjorth, förbundsjurist på Svensk Scenkonst.

Pressmeddelanden

LO, TCO och Saco tar avstånd från Europafackets svar om minimilöner

LO, TCO och Saco tar starkt avstånd från Europafackets samrådssvar angående EU-kommissionens planerade initiativ om europeisk minimilön. Det meddelar de tre centralorganisationerna efter att Europafacket gett sitt slutgiltiga besked.

Debatt

En europeisk minimilön drabbar löntagarna i Norden

TCO och SACO svarar på kritiken: ”Vårt motstånd till minimilöner på EU-nivå bygger inte på okunskap.” Repliken publicerades på DN Debatt.

Nyheter

Småföretag tacksamma för hjälp med arbetsmiljöarbetet

Att göra skillnad och få människor att må bättre på jobbet. Det är det bästa med Carina Petterssons roll som regionalt arbetsmiljöombud. De arbetsgivare hon kommer i kontakt med vill skapa en god arbetsmiljö, men saknar ibland kunskaper för att göra det. – Arbetsgivarna är ofta väldigt tacksamma över att få hjälp, säger Carina Pettersson.

Pressmeddelanden

Massiv satsning på digitalt kunnande - unikt samarbete för utbildning och forskning

Hur ska vi lära oss genom hela livet? Trots ett skriande behov av mer digitala färdigheter på arbetsmarknaden så kompetensutvecklar sig svensken alldeles för lite och för sällan. För att råda bot på det startar TCO:s tankesmedja Futurion och Google, i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta, Göteborgs universitet och Hyper Island, en stor utbildningssatsning som nu rullas ut till hundratals medlemmar i TCO:s förbund. Satsningen går under namnet FutureFit.

Gå till Aktuellt

TCO bloggar

Therese Svanström - Ordförande TCO

10 februari, 2020

50 år av att betala sin egen skatt

Den 9 februari var det 50 år sedan riksdagen beslutade om en skattereform som bland annat innebar att var och en blev skattskyldig för sin egen inkomst. Sambeskattningen av gifta makar upphörde. Och gifta kvinnors förvärvsarbete blev i ett slag väldigt mycket mer lönsamt.

Jämställdhet, Skattereform

Oscar Wåglund Söderström - Internationell chef

26 februari, 2020

Frågan om minimilöner är långt ifrån avgjord

TCO, SACO och LO röstade nej när Europafacket i förra veckan röstade om en gemensam syn på kommissionens initiativ om minimilöner som regleras på EU-nivå, något vi inte kan ställa oss bakom. Men frågan är långt ifrån avgjord. Vi kommer att fortsätta att påverka.

Arbetsmarknad, EU, Partsmodellen

Ulrika Hagström - Utredare, Arbetsmiljö

20 februari, 2020

Små arbetsgivare behöver extra stöd i arbetsmiljöarbetet

Friska arbetsplatser uppstår inte av en slump utan är något man behöver jobba med systematiskt. I Sverige har vi en modell där skyddsombud utses och representerar arbetstagarna. Ulrika Hagström, utredare inom arbetsmiljö går igenom det grundläggande kring skyddsombud och regionala skyddsombud.

Arbetsmiljö, Partsmodellen

Mikael Dubois - Utredare välfärdsfrågor

20 februari, 2020

En frisk debatt om sjukförsäkringen

TCO höll på torsdagen den 20/2 ett seminarium om förslagen i betänkandet En begriplig och trygg sjukförsäkring med plats för rehabilitering. Utredare Claes Jansson presenterade förslagen i betänkandet, och Hans Flygare från Lärarförbundet och Linda Wallin från Unionen samtalade om vad förslagen konkret kan innebära för förbundens medlemmar. Därefter var det dags för ledamöter från Socialförsäkringsutskottet att ge sina kommentarer på utredningens förslag. Det var då intressant att se att det fanns en del gemensamma utgångspunkter att bygga vidare på – vilket borgar gott för en konstruktiv debatt framöver i en fråga som är alltför viktig för att käbblas bort.

Trygghetssystem

Samuel Engblom - Samhällspolitisk chef

19 februari, 2020

Algoritmerna, ansvaret och arbetsplatserna

Algoritmernas intåg i arbetslivet väcker stora förhoppningar om bättre beslut, ökad effektivitet och en framtid där människa och maskin kompletterar varandra. Men samtidigt finns det frågor som behöver finna bra och framförallt praktiskt användbara svar. Där har de fackliga organisationerna en viktig uppgift.

Karin Pilsäter - Skattepolitisk expert och utredare

18 februari, 2020

Högt i tak så det räcker i rut!

Riksrevisionens granskning av rutavdraget visar att det långt ifrån är självfinansierande för statskassan. Inget märkligt resultat, få hävdar att det är så. Däremot är rutavdraget en viktig bit i det livspussel många försöker lägga med jobb och ansvar för barn och hem. Därför måste rutavdraget värnas, från förslag som gör det dyrare och minskar legitimiteten.

Ekonomi och tillväxt, Jämställdhet, Skattereform

Gå till TCO bloggar

Seminarier och event

5 Mars

Torsdag 5 mars 08:30 - 09:30 |

Jämställdhetsfrukost

Internationella kvinnodagen närmar sig. Den 5 mars bjuder TCO in till en jämställdhetsfrukost med två intressanta samtal - om jämställdhet i arbetslivet och jämställdhet i politiken. Frukost serveras från klockan 8:00.

Läs mer Anmäl dig här!

Se alla event

TCO play

Se fler filmer

Rapporter

Rapporter

Får tjänstemännen ihop livspusslet?

Hinner tjänstemännen med både arbete och föräldraskap? Hur viktigt är det att arbetet är föräldravänligt och hur ser arbetssituationen faktiskt ut? Vilka konsekvenser får det att det oftast är kvinnor som anpassar arbetslivet efter familjelivet? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten.

Läs vidare

Rapporter

Var rädd om RUT!

TCO anser att rutavdraget är viktigt för att underlätta människors livspussel, därför måste systemet värnas från förslag som riskerar att undergräva dess legitimitet. TCO framför i denna rapport en rad förslag som syftar till att hålla till rutavdraget träffsäkert, effektivt och legitimt.

Läs vidare

Rapporter

Från lön till studiemedel - går ekonomin ihop?

Vi lever i en tid då vikten av det livslånga lärandet ökar. Men hur påverkas hushållsekonomin för en yrkesverksam som går tillbaka till skolbänken? Går ekonomin ihop för den som väljer att finansiera sina studier med studiemedel?

Läs vidare

Rapporter

Att använda bostäderna bättre

I rapporten beskrivs bostadsbristen och problemen med den illa fungerande bostadsmarknaden som ett arbetsmarknadsproblem. Bristande rörlighet bidrar till en sämre fungerande arbetsmarknad eftersom det uppstår rekryteringsproblem. Företag och organisationer kan inte besätta tjänster för att den som skulle ta jobbet inte har möjlighet att skaffa en bostad på rätt ort.

Läs vidare

Se alla rapporter

Arbetsvärlden

Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.

Hitta ditt fackförbund

TCO är en centralorginisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund