Pojkar får bara 90 procent av tjejernas betyg

Nyheter 13:10 10 mars, 2011

Pojkar i nionde klass i grundskolan fick i genomsnitt 90 procent av flickornas betygsmedelvärde under läsåret 2008-2009, samt 91 procent av tjejernas meritvärde på gymnasiet under samma läsår.

Samtidigt har både pojkars och flickors betygsmedelvärde ökat med två poäng under en tioårsperiod. Det visar en rapport som TCO:s jämställdhetspanel beställt.

Antalet sökande till högskolan har också ökat bland både män och kvinnor på tio år, men av de sökande till högskolan har kvinnornas andel under samma period gått från 60 procent till 62 procent, enligt rapporten.

- Det är av stor vikt att de yrkesförberedande gymnasieprogrammen ger grundläggande behörighet till högskolan, för att göra det möjlighet att kunna gå vidare till högre studier eller byta yrke senare i livet, säger Ulrika Hagström, jämställdhetsutredare på TCO. 

- I och med den nya gymnasiereformen har detta olyckligtvis tagits bort från just de yrkesförberedande gymnasieprogram som är populärast bland killar, till skillnad från de program som väljs av flest tjejer. Detta riskerar att leda till ännu större könsskillnader i utbildning. Utöver detta måste elever med läs- och skrivsvårigheter identifieras tidigt och de elever som behöver mer stöd måste få det redan under grundskoletiden.

Läsåret 2008/09 togs två tredjedelar av alla examina ut av kvinnor. På läkar-, jurist-, och ekonomutbildningarna är könsfördelningen idag jämställd med en viss övervikt av kvinnor, men när det kommer till examen ökar andelen kvinnor ytterligare. Juristexamina togs till två tredjedelar ut av kvinnor läsåret 2008 - 2009.

Torsdagen den 10 mars anordnades seminariumet En skola också för pojkar, där dessa frågor diskuterades. Seminariet webbsändes och kan ses här nedan.

Får tjänstemännen ihop livspusslet?

En rapport från TCO visar att många tjänstemän är stressade och upplever att tiden inte räcker till för att få ihop livspusslet.

Läs mer

50 år av att betala sin egen skatt

Att avskaffa sambeskattningen var ett genombrott för jämställdheten på svensk arbetsmarknad, bloggar Therese Svanström, ordförande för TCO.

Läs mer

Var rädd om RUT!

Det viktigaste för RUT är att underlätta människors livspussel enligt en rapport från TCO.

Läs mer

Laddar ...

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund