Ny utbildning vill bättra på svenskarnas sparande

Nyheter 18:10 28 september, 2011

Samtidigt som svenskarna sparar mer än någonsin är de få som känner till sin pensionslösning. För att bättra på kunskapen lanserar finansinspektionen och pensionsmyndigheten en helt ny utbildning till fackliga ombudsmän för att ge privatekonomisk hjälp till medlemmar.

Svenskarna sparar alltmer. I snitt lägger männen undan 3 600 kronor i månaden i privat sparande, och kvinnorna 2 900 kronor, detta enligt en undersökning från banken Nordea. Samtidigt är kunskaperna om det kanske viktigaste sparandet, pensionssparandet mycket lågt. Var femte svensk vet inte ens om de har valt en pensionslösning eller inte, visar en undersökning från tjänstepensionsföretaget Alecta. För att bättra på kunskapen om privatekonomin, pension och sparande lanseras en helt ny utbildning i samarbete mellan fackförbunden, Finansinspektionen och Pensionsmyndigheten. 

Utbildningen heter ”Trygga din ekonomiska framtid – kunskap råd och tips för livets alla skeden”  och erbjuds alla TCO:s medlemsförbund.  Den första tvådagarsutbildningen hölls i mitten av september i Stockholm. Innehållet sträckte sig från privatekonomi, budget och olika sparformer under första dagen, till allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande under dag två.  

Inför ett 20-tal ombudsmän från fackförbundet Unionen förklarar Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, att det hänt en häftig sak med ekonomin, samtidigt som han ritar upp en linje som långsamt rör sig uppåt. Kurvan som han ritar rör sig brantare, samtidigt som han beskriver hur tillväxten tog rejäl fart, från en tillväxt på en procent per år, tack vare ångmaskinerna och järnvägen, till fem procent. I mitten av 1900-talet nådde Sverige en årlig tillväxt på drygt 5-6 procent, med en tillväxttopp på 1960-talet. Sedan dess har tillväxten minskat och ligger i dag på drygt två procent per år. På samma sätt beskriver Claes Hemberg sparandet:

- Min farfar Assar, som var statare, började jobba vid 6 års ålder fram tills hans död snart efter pension vid 67 år. Min dotter Märta kommer kanske leva till hon blir 100, men får sin första riktiga inkomst först vid 30. Hur ska hon spara så hon klarar sig de sista 30 åren? 

För att illustrera sparandet visar han upp en hundralapp. Han visar sedan grafiskt hur hundralappen äts upp av inflation och skatt, trots att hundralappen placerats på ett bankkonto med tre procents ränta. På 10 år har hundralappen minskat i värde till 95 kronor och på 40 år återstår bara 82 kronor. Valde man istället att placera pengarna på börsen och den följt index så har den på 10 år växt till 148 kronor och på 40 år till 480 kronor. Men vägen dit är mer ojämn.

Sparandet och kunskap om privatekonomin blir allt viktigare inte bara i Sverige. I kölvattnet av den ekonomiska krisen och de många nya val för medborgare om alltifrån pension till privat sparande, har EU kommissionen uppmanat medlemsländerna att utarbeta nationella strategier för finansiell folkbildning. Bland de länder som kommit längst återfinns bland annat StorbritannienHolland, Italien ochFrankrike

För svensk del är huvudstrategin bildandet av ett nätverk som heter GillaDinEkonomi. Nätverket består av oberoende experter från myndigheter, organisationer och företag. Experter från bland annat Swedbank, Finansinspektionen,PensionsmyndighetenKronofogdemyndighetenKonsumenternas Bank och finansbyråFondbolagens föreningUnga aktiesparareFondhandlareföreningen,Alecta och AMF utbildar fackliga ombudsmän. Ombudsmännen ska sedan i sin tur kunna hjälpa medlemmarna med frågor om privatekonomin för att de ska göra fler aktiva och genomtänkta val.

Varje expert och allt utbildningsmaterial har i sin tur kvalitetssäkrats av Finansinspektionen, för att garantera att informationen är oberoende, samt utformad så att det blir lätt att ta till sig. Vet du till exempel vad ditt kontokort kostar? Hur man enkelt gör en bolånekalkyl? Eller hur du gör som ekonomiskt utsatt för att slippa hamna hos kronofogden? Eller vet du förresten vad din samlade pension är?
 
Några enkla råd:
1.     Välj låga fondavgifter om du har lågt intresse.
2.     Välj sparande som passar din placeringshorisont. Sparar du långsiktigt, välj gärna mer aktier. För kort sparhorisont väljer du placeringar på räntemarknader.
3.     Pruta mera på såväl kontoavgifter som bolåneräntor.
4.     Beställ din PPM-kod på http://www.pensionsmyndigheten.se/  och håll ett öga på hur din premiepension utvecklas med jämna mellanrum.
5.    Gör din egen pensionsprognos på www.minpension.se och se vad du beräknas få i pension. Är det lite kan det vara bra dags att börja komplettera med privat pensionssparande.
6.    Du får gratis oberoende råd och hjälp med frågor om din privatekonomi genom www.konsumenternas.se

Vill du att ditt fackförbund ska få möjlighet att genomföra kursen för dina förtroendevalda? Anmäl er till nästa kurstillfälle, på TCO den 21-22 november 2011 genom att kontakta Viveca Wallén Vrenning, Finansinspektionen viveca.wallen@fi.se  eller Torgny Wiktorsson, TCO, torgny.wiktorsson@tco.se

Välkommet räddningspaket för arbetstagare

TCO välkomnar regeringens paket med satsningar på bland annat a-kassan och utbildningssektorn. Flera av förslagen går i linje med det TCO framfört till regeringen de senaste veckorna. 

Läs mer

Debatt

Fel läge att experimentera med Arbetsförmedlingen

Nu när Januaripartierna har valt att skjuta upp förhandlingarna om reformeringen av Arbetsförmedlingen med anledning av Coronakrisen, borde även pilotprojektet Kundval Rusta och Matcha, KROM, skjutas upp. Resurser bör istället riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de fackliga centralorganisationernas arbetsmarknadspolitiska experter.

Nyheter

Höjt tak i a-kassan gör stor skillnad för barnfamiljen

4 200 kronor i månaden. Så mycket mer kan en barnfamilj få ut i och med regeringens beslut om höjning av taket i a-kassan tillfälligt under 2020. - Att vara med i a-kassan kan vara skillnaden mellan att kunna bo kvar i huset under tiden man söker ett nytt jobb, säger Therese Svanström, ordförande TCO.

Pressmeddelanden

Välkommet räddningspaket för arbetstagare

Regeringen och samarbetspartierna presenterade på måndagen ett paket med satsningar på bland annat a-kassan och utbildningssektor. TCO välkomnar att fler kommer att kunna få a-kassa, samtidigt som också takbeloppet i arbetslöshetsförsäkringen höjs. På utbildningsområdet genomförs flera förändringar som också ligger väl i linje med vad TCO framfört till regeringen de senaste veckorna.

Debatt

Glöm inte bort EU i budgetstriden

Diskussionen om EU-budgeten handlar mycket om kronor, ören och procentsatser, och mindre om vad EU-budgeten egentligen ska användas till. Den svenska regeringen, påhejad av oppositionen, har upprepat gång på gång att EU måste rätta munnen efter matsäcken. Men vi efterlyser svaret på vad Sverige vill att budgeten ska användas till.

Nyheter

Therese Svanström om TCO:s arbete med anledning av Corona

TCO arbetar intensivt på bred front med flera frågor. Det viktigaste är att hjälpas åt att hitta lösningar och inte lamslås av situationen. Här berättar ordförande Therese Svanström mer om hur TCO arbetar just nu.

Pressmeddelanden

TCO:s nya jämställdhetsindex: ”Dags för politikerna att kavla upp ärmarna!”

Kvinnor tog ut 69,1 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn förra året. Männen tog alltså bara ut 30,9 procent. Det är 4,3 procentenheter närmare jämställt uttag än för fem år sedan. Det visar TCO:s nya jämställdhetsindex som släpps idag.

Gå till Aktuellt

TCO bloggar

Therese Svanström - Ordförande TCO

30 mars, 2020

Ökad trygghet och bättre omställning

Idag presenterade regeringen och samarbetspartierna äntligen ett stort paket med åtgärder som riktar sig till arbetstagarna.

A-kassan, Omställning och utbildning

Oscar Wåglund Söderström - Internationell chef

01 april, 2020

Gemensamma insatser krävs för fler och trygga jobb i krisens Europa

Coronakrisen har satt Europasamarbetet på prov. Vi ser nu hur viktigt det är att EU fungerar i en kris och att vi gör gemensamma insatser där det behövs. När Europa nu riskerar gå in i en djup lågkonjunktur behövs akuta krisåtgärder, men också EU-reformer som banar väg för fler och bättre jobb - och som slår vakt om rättsstat och demokrati. Partssamverkan och kollektivavtal spelar en nyckelroll när den europeiska ekonomin ska återuppbyggas.

Arbetsmarknad, Ekonomi och tillväxt, EU

Maria Ahrengart - Nationalekonom

31 mars, 2020

Var så trygg du kan i otrygga tider

Coronapandemin påverkar hela samhället. Det är oroliga tider på arbetsmarknaden och det är viktigt för alla arbetstagare att försäkra sig så gott det går.

Arbetsmarknad, Trygghetssystem

Maria Ahrengart - Nationalekonom

30 mars, 2020

Så påverkas ekonomin för en privatanställd tjänsteman vid arbetslöshet

Om du jobbar på ett företag som har tecknat kollektivavtalet för privatanställda tjänstemän kan det påverka din privatekonomi mycket. Skillnaden mot att inte arbeta på arbetsplats med kollektivavtal kan vara flera tusenlappar i månaden.

A-kassan, Trygghetssystem, Partsmodellen

Therese Svanström - Ordförande TCO

27 mars, 2020

Konstruktiv ton trots svåra tider

Ännu en ovanlig vecka börjar lida mot sitt slut. Det har kommit flera besked från regeringen, inklusive i frågor TCO drivit. Men vi väntar fortfarande på besked om a-kassan. Vi har löpande dialog med politiken och hoppas att det snart presenteras ett förslag.

A-kassan

Maria Ahrengart - Nationalekonom

24 mars, 2020

Så påverkas ekonomin för en barnfamilj vid arbetslöshet

När en person blir arbetslös förändras de ekonomiska förutsättningarna. Att känna trygghet under perioder av arbetslöshet är avgörande för vår förmåga att kunna ställa om när arbetsmarknaden förändras.

Arbetsmarknad, Trygghetssystem, Partsmodellen

Gå till TCO bloggar

TCO play

Se fler filmer

Rapporter

Rapporter

Får tjänstemännen ihop livspusslet?

Hinner tjänstemännen med både arbete och föräldraskap? Hur viktigt är det att arbetet är föräldravänligt och hur ser arbetssituationen faktiskt ut? Vilka konsekvenser får det att det oftast är kvinnor som anpassar arbetslivet efter familjelivet? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten.

Läs vidare

Rapporter

Var rädd om RUT!

TCO anser att rutavdraget är viktigt för att underlätta människors livspussel, därför måste systemet värnas från förslag som riskerar att undergräva dess legitimitet. TCO framför i denna rapport en rad förslag som syftar till att hålla till rutavdraget träffsäkert, effektivt och legitimt.

Läs vidare

Rapporter

Från lön till studiemedel - går ekonomin ihop?

Vi lever i en tid då vikten av det livslånga lärandet ökar. Men hur påverkas hushållsekonomin för en yrkesverksam som går tillbaka till skolbänken? Går ekonomin ihop för den som väljer att finansiera sina studier med studiemedel?

Läs vidare

Rapporter

Att använda bostäderna bättre

I rapporten beskrivs bostadsbristen och problemen med den illa fungerande bostadsmarknaden som ett arbetsmarknadsproblem. Bristande rörlighet bidrar till en sämre fungerande arbetsmarknad eftersom det uppstår rekryteringsproblem. Företag och organisationer kan inte besätta tjänster för att den som skulle ta jobbet inte har möjlighet att skaffa en bostad på rätt ort.

Läs vidare

Se alla rapporter

Arbetsvärlden

Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.

Hitta ditt fackförbund

TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.