Ny utbildning vill bättra på svenskarnas sparande

Nyheter 18:10 28 september, 2011

Samtidigt som svenskarna sparar mer än någonsin är de få som känner till sin pensionslösning. För att bättra på kunskapen lanserar finansinspektionen och pensionsmyndigheten en helt ny utbildning till fackliga ombudsmän för att ge privatekonomisk hjälp till medlemmar.

Svenskarna sparar alltmer. I snitt lägger männen undan 3 600 kronor i månaden i privat sparande, och kvinnorna 2 900 kronor, detta enligt en undersökning från banken Nordea. Samtidigt är kunskaperna om det kanske viktigaste sparandet, pensionssparandet mycket lågt. Var femte svensk vet inte ens om de har valt en pensionslösning eller inte, visar en undersökning från tjänstepensionsföretaget Alecta. För att bättra på kunskapen om privatekonomin, pension och sparande lanseras en helt ny utbildning i samarbete mellan fackförbunden, Finansinspektionen och Pensionsmyndigheten. 

Utbildningen heter ”Trygga din ekonomiska framtid – kunskap råd och tips för livets alla skeden”  och erbjuds alla TCO:s medlemsförbund.  Den första tvådagarsutbildningen hölls i mitten av september i Stockholm. Innehållet sträckte sig från privatekonomi, budget och olika sparformer under första dagen, till allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande under dag två.  

Inför ett 20-tal ombudsmän från fackförbundet Unionen förklarar Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, att det hänt en häftig sak med ekonomin, samtidigt som han ritar upp en linje som långsamt rör sig uppåt. Kurvan som han ritar rör sig brantare, samtidigt som han beskriver hur tillväxten tog rejäl fart, från en tillväxt på en procent per år, tack vare ångmaskinerna och järnvägen, till fem procent. I mitten av 1900-talet nådde Sverige en årlig tillväxt på drygt 5-6 procent, med en tillväxttopp på 1960-talet. Sedan dess har tillväxten minskat och ligger i dag på drygt två procent per år. På samma sätt beskriver Claes Hemberg sparandet:

- Min farfar Assar, som var statare, började jobba vid 6 års ålder fram tills hans död snart efter pension vid 67 år. Min dotter Märta kommer kanske leva till hon blir 100, men får sin första riktiga inkomst först vid 30. Hur ska hon spara så hon klarar sig de sista 30 åren? 

För att illustrera sparandet visar han upp en hundralapp. Han visar sedan grafiskt hur hundralappen äts upp av inflation och skatt, trots att hundralappen placerats på ett bankkonto med tre procents ränta. På 10 år har hundralappen minskat i värde till 95 kronor och på 40 år återstår bara 82 kronor. Valde man istället att placera pengarna på börsen och den följt index så har den på 10 år växt till 148 kronor och på 40 år till 480 kronor. Men vägen dit är mer ojämn.

Sparandet och kunskap om privatekonomin blir allt viktigare inte bara i Sverige. I kölvattnet av den ekonomiska krisen och de många nya val för medborgare om alltifrån pension till privat sparande, har EU kommissionen uppmanat medlemsländerna att utarbeta nationella strategier för finansiell folkbildning. Bland de länder som kommit längst återfinns bland annat StorbritannienHolland, Italien ochFrankrike

För svensk del är huvudstrategin bildandet av ett nätverk som heter GillaDinEkonomi. Nätverket består av oberoende experter från myndigheter, organisationer och företag. Experter från bland annat Swedbank, Finansinspektionen,PensionsmyndighetenKronofogdemyndighetenKonsumenternas Bank och finansbyråFondbolagens föreningUnga aktiesparareFondhandlareföreningen,Alecta och AMF utbildar fackliga ombudsmän. Ombudsmännen ska sedan i sin tur kunna hjälpa medlemmarna med frågor om privatekonomin för att de ska göra fler aktiva och genomtänkta val.

Varje expert och allt utbildningsmaterial har i sin tur kvalitetssäkrats av Finansinspektionen, för att garantera att informationen är oberoende, samt utformad så att det blir lätt att ta till sig. Vet du till exempel vad ditt kontokort kostar? Hur man enkelt gör en bolånekalkyl? Eller hur du gör som ekonomiskt utsatt för att slippa hamna hos kronofogden? Eller vet du förresten vad din samlade pension är?
 
Några enkla råd:
1.     Välj låga fondavgifter om du har lågt intresse.
2.     Välj sparande som passar din placeringshorisont. Sparar du långsiktigt, välj gärna mer aktier. För kort sparhorisont väljer du placeringar på räntemarknader.
3.     Pruta mera på såväl kontoavgifter som bolåneräntor.
4.     Beställ din PPM-kod på http://www.pensionsmyndigheten.se/  och håll ett öga på hur din premiepension utvecklas med jämna mellanrum.
5.    Gör din egen pensionsprognos på www.minpension.se och se vad du beräknas få i pension. Är det lite kan det vara bra dags att börja komplettera med privat pensionssparande.
6.    Du får gratis oberoende råd och hjälp med frågor om din privatekonomi genom www.konsumenternas.se

Vill du att ditt fackförbund ska få möjlighet att genomföra kursen för dina förtroendevalda? Anmäl er till nästa kurstillfälle, på TCO den 21-22 november 2011 genom att kontakta Viveca Wallén Vrenning, Finansinspektionen viveca.wallen@fi.se  eller Torgny Wiktorsson, TCO, torgny.wiktorsson@tco.se

Får tjänstemännen ihop livspusslet?

En rapport från TCO visar att många tjänstemän är stressade och upplever att tiden inte räcker till för att få ihop livspusslet.

Läs mer

50 år av att betala sin egen skatt

Att avskaffa sambeskattningen var ett genombrott för jämställdheten på svensk arbetsmarknad, bloggar Therese Svanström, ordförande för TCO.

Läs mer

Var rädd om RUT!

Det viktigaste för RUT är att underlätta människors livspussel enligt en rapport från TCO.

Läs mer

Laddar ...

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund