"För mig är en fackförening som en skola i demokrati"

Nyheter 11:49 15 juni, 2011

Det är fredag vid lunchtid och några hundra demonstranter har samlats på Tahrirtorget i Kairo. De viftar med egyptiska flaggor och skriker slagord som ”Muslimer och kristna, alla är vi egyptier och alla är vi lika”.

Flera månader har gått sedan det egyptiska folkets revolt fick president Mubarak att ge upp. Men fortfarande demonstrerar otåliga egyptier här varje fredag. De vill få det styrande militärrådet att påskynda demokratiseringsprocessen och ställa den störtade regimen inför rätta.

Jag har stämt träff med Alaa Elbatawy, ung sjukvårdstekniker som sitter med i ledningen för en av de nya fria fackföreningar som nu vädrar morgonluft tack vare revolutionen. Han var på plats här de dramatiska dagarna i januari och februari när torget var packat med hundratusentals människor.

– Jag var här i tio dagar. Ibland sov jag här, ibland gick vi till fackets kontor och sov några timmar. Jag var med under kamelattacken och såg folk skjutas framför mina ögon, men jag var aldrig rädd. Vi kommer att fortsätta att demonstrera tills vi har segrat, säger han.

Den här dagen går allt fredligt till. Beväpnade poliser står visserligen posterade något kvarter bort, men på torget blandas demonstranters plakat och slagord med barnfamiljers picknick i gröngräset och försäljare som säljer nytryckta t-shirts från revolutionen. Några killar spelar fotboll och stämningen är lugn.
För Alaa och hans kolleger i facket är ett av de viktigaste politiska kraven att få till stånd en ny lag som garanterar rätten att bilda oberoende fackföreningar. Hittills har endast det regimtrogna facket (ETUF) varit erkänt av staten.

Men mitt under revolutionsdagarna, den 30 januari närmare bestämt, utropades en ny oberoende centralorganisation i Egypten. Den heter Egyptian Federation of Independent Trade Unions, EFITU, och bildades av fyra förbund: tjänstemän på myndigheten för fastighetstaxering, lärare, sjukvårdstekniker och pensionärer. Sedan dess har intresset att gå med spridit sig till flera yrkesgrupper.

 

Kräver rätt till vidareutbildning
En kväll träffar jag ledningen för sjukvårdsteknikernas förbund på ett enkelt kontor i centrala Kairo, bland annat ordföranden Ahmed El Sayed och Alaa Elbatawy. Det är Alaa som sköter det mesta av snacket. Han har studerat i USA och arbetar nu som röntgenassistent på National Cancer Institute.

– Vi grundade vårt förbund i december förra året och har nu mer än 20 000 medlemmar runt om i landet. Alla är anställda på sjukhus, mest offentliga men även en del privata. Men lönerna är så dåliga att många har två eller tre jobb för att kunna klara sig. Medellönen ligger på 500 egyptiska pund (cirka 600 kronor), berättar Alaa.

De nya facken kräver gemensamt att en ny statlig minimilön på 1200 pund införs. Ett annat viktigt krav från sjukvårdsteknikernas sida är bättre möjligheter till vidareutbildning. Alaa har en tvåårig högskoleutbildning på ett tekniskt vårdinstitut.

– Det finns inga möjligheter att studera vidare efter examen. Jag skulle vilja studera till exempel datortomografi för att kunna få ett mer avancerat jobb. Men det finns inga skolor i Egypten som erbjuder sådan utbildning, bara privatskolor och de är jättedyra. Vi slåss för att förbättra hälsoläget i Egypten och då behöver vi tillgång bättre utbildning, säger han.

”Skattmasarna” var först
Sjukvårdsteknikerna har försökt organisera sig i många år, men de var inte först i Egypten med att utropa sig som ett fritt och oberoende fackförbund. Det var i stället personalen på myndigheten för fastighetstaxering, som grundade sitt förbund RETA 2007. 

Förbundet är starkt förknippat med grundaren och ordföranden Kamal Abou Aita, som suttit fängslad många gånger i Mubaraks Egypten för att ha kämpat för fria fackföreningars rätt att existera. Han var inte i Kairo under mitt besök, så i stället träffar jag generalsekreteraren Tarek Mostafa.

Han berättar att RETA under många år var en del av den regimtrogna fackföreningsrörelsen, men att man bröt sig ur efter en framgångsrik strejk som genomdrevs utan det centrala fackets godkännande.

– Våra arbetsvillkor var bland de värsta i hela landet, men vi har en bra ledare med stor karisma som ledde strejken till en total framgång, berättar Tarek Mostafa. Vi fick igenom alla våra krav – bland annat kraftigt höjda löner och sociala reformer. Alla kolleger såg att vi kunde nå resultat och blev uppmuntrade av det. Detta ledde naturligt till att vi kunde bilda en ny oberoende fackförening.

Myndigheten har ungefär 53 000 anställda och nästan alla deltog på något sätt i strejken. Flera tusen ”skattmasar” sittstrejkade framför regeringsbyggnaden, medan andra bara var på jobbet utan att arbeta. Idag har RETA över 40 000 medlemmar, varav cirka 40 procent kvinnor.

Även kvinnor aktiva i RETA
I Kairoförstaden Helwan längst ut på den södergående tunnelbanelinjen träffar jag Noha Mahamad och Mona Mahamad, två av de kvinnor som arbetar fackligt för RETA på sin arbetsplats. De har jobbat nära Kamal Abou Aita och inspirerats av honom.

 

– När facket bildades fick vi chansen att kämpa för rättigheter som vi inte haft tidigare och då ville vi hjälpa till med det, säger Noha och Mona, som inte är släkt trots att de har samma efternamn.

Noha var med och sittstrejkade utanför ministeriet i 13 dagar i december 2007.

– Det var en stor händelse, berättar hon. Vi kvinnor satt längs fram för att skydda männen och vi hjälptes åt att laga mat till dem.
Noha är gift och har tre barn. Under strejken lämnade hon barnen hos sin mamma. Hon gick dit och träffade dem varje dag, samtidigt som hon lagade mat och tog med till de strejkande. 

Mona är också gift och har tre barn. Det mesta av deras fackliga arbete sker utanför arbetstid. Jag frågar vad deras män tycker om det:

– I början var de motståndare, men efter revolutionen i januari har de ändrat sig och förstår att det är genom att arbeta fackligt som vi kan uppnå våra rättigheter, säger Mona.

Och hur är det i facket, respekteras kvinnornas röster där?
– Ja, vi respekteras. Ofta är det lika många kvinnor och män på mötena och våra krav börjar diskuteras allt mer, bland annat egna utrymmen och särskilda transporter för kvinnor.

Vad tror ni om framtiden?
– Inshallah (ske Guds vilja), svarar de. Och slut på korruptionen.

 

Kurser för fackligt aktiva
I Helwan har också Centret för fackliga tjänster, CTUWS, sitt huvudkontor. Det är en frivilligorganisation som funnits i drygt tjugo år och som spelat en viktig roll för skapandet av de fria fackföreningarna. Under flera år före revolutionen har det sjudit under ytan och olika yrkesgrupper har protesterat mot dåliga arbetsvillkor och genomfört långa strejker.

– Vi har hela tiden gett stöd åt dem som kämpar för löntagarnas rättigheter säger Hussein Nasry på CTUWS.

 

De hjälpte RETA under deras strejk och de stödde även textilarbetarnas historiska strejk i Mahalla 2006, som gav upphov till den så kallade 6 april-rörelsen.

Centret stöds av flera internationella organisationer, främst av Novib som är hjälporganisationen Oxfams holländska avdelning, men också av världsfacket IFS. Den främsta aktiviteten är att organisera facklig utbildning.

– Vi har tre kurser – en facklig grundkurs, en kurs för fackliga ledare och en i organisering – och vi har egna skolor på fem platser i landet, säger Hussein, som ansvarar för utbildningen.

En annan viktig aktivitet är att ge rättshjälp, Organisationen ger också regelbundet ut ett internationellt nyhetsbrev.

 

En dröm har gått i uppfyllelse
CTUWS är en viktig samarbetspartner till EFITU och var med vid grundandet av den nya centralorganisationen i januari. Förutom taxeringstjänstemän och sjukvårdstekniker hör även lärarnas och pensionärernas förbund till pionjärerna. Det finns två miljoner lärare i Egypten, så det nya lärarförbundet har potential att växa. Enligt vissa uppgifter har 30 000 anslutit sig, men det kan också vara fler.

– Medlemsförbunden får fler medlemmar för varje dag och fler grupper ansluter sig. Federationen har nu cirka 250 000 medlemmar, säger Nabil Abdelghani, som är vice ordförande i pensionärernas förbund och ingår i den nya federationens ledning, när vi träffas på EFITU:s kontor i centrala Kairo.

Nabil, själv pensionär sedan några år, pratar med stor energi om sin nya uppgift i livet och lyckas för det mesta göra sig hörd trots att både böneutropare och tutande bilar utanför det öppna fönstret försöker överrösta honom.

Själv började han jobba inom textilindustrin 1959. Han blev fackligt aktiv 1977 och var verksam i det regimtrogna facket i 30 år innan han gick i pension.

– Nu är det som att en dröm har gått i uppfyllelse. Tänk att vi äntligen har fått frihet och kan verka utan rädsla från en auktoritär regim. Det nya facket är inte enbart viktigt för att driva materialistiska krav. För mig är en fackförening som en skola i demokrati. Vi kommer att driva samhället framför oss i demokratisk riktning.

– Vi vill ta ansvar för att bygga upp ekonomin i Egypten. Vi är inte alltid emot arbetsgivarna och de är inte våra fiender. Men löntagarna måste få delta och ge sin syn på hur problem ska lösas. Samtidigt ska vi kämpa för bättre villkor, vi tror på den sociala dialogen, säger Nabil Abdelghani.

Bengt Rolfer

Får tjänstemännen ihop livspusslet?

En rapport från TCO visar att många tjänstemän är stressade och upplever att tiden inte räcker till för att få ihop livspusslet.

Läs mer

50 år av att betala sin egen skatt

Att avskaffa sambeskattningen var ett genombrott för jämställdheten på svensk arbetsmarknad, bloggar Therese Svanström, ordförande för TCO.

Läs mer

Var rädd om RUT!

Det viktigaste för RUT är att underlätta människors livspussel enligt en rapport från TCO.

Läs mer

Laddar ...

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund