Bort från ruta ett

Nyheter 11:14 17 augusti, 2011

På onsdagen anordnades seminariet ”Bort från ruta ett” som behandlade frågan om hur en ny arbetslinje kan se ut. Paneldeltagarna var eniga om behovet av en stärkt a-kassa och ett livslångt lärande, men i frågan om RUT gick åsikterna isär.

I seminariet som genomfördes i OFRs lokaler deltog Emma Lennartsson, chefsekonom och utredningschef på Kommunalarbetarförbundet, Jonas Milton, Förbundsdirektör på tjänsteföretagens organisation Almega, Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO och Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam. Samtalsledare var Boa Ruthström, Arenagruppen.

Det var en panel som visade på en stor samstämmighet i oväntat många frågor. Panelens deltagare var eniga om frågan om behovet av en starkare a-kassa, att arbetslösa söker rätt arbeten, behovet av ett livslångt lärande, en arbetsmarknadsutbildning och politik som är kopplade till företagens behov samt att det finns bättre sätt att få fart på utvecklingen än jobbskatteavdraget. 

Den stora enigheten bröts i debatten när RUT kom på tal. TCO:s Roger Mörtvik drev på frågan om en differentierad RUT för att underlätta för familjers hantering av livspusslet. Emma Lennarsson kontrade med att det är få i gruppen låginkomsttagare som har råd med RUT trots att det pumpas in mycket skattemedel i den marknaden och menade att barnfamiljerna kanske är mer hjälpta av ett extra barnbidrag.

Panelmedlemmarna eftersökte också en arbetsmarknadspolitik som inte bara löser det mest akuta utan också ser framåt mot utmaningar som ligger längre fram i tiden.

Får tjänstemännen ihop livspusslet?

En rapport från TCO visar att många tjänstemän är stressade och upplever att tiden inte räcker till för att få ihop livspusslet.

Läs mer

50 år av att betala sin egen skatt

Att avskaffa sambeskattningen var ett genombrott för jämställdheten på svensk arbetsmarknad, bloggar Therese Svanström, ordförande för TCO.

Läs mer

Var rädd om RUT!

Det viktigaste för RUT är att underlätta människors livspussel enligt en rapport från TCO.

Läs mer

Laddar ...

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund