Konkreta förslag för att skydda arbetstagare i TTIP

Nyheter 13:33 20 mars, 2015

TCO har idag, tillsammans med LO och Saco, lämnat konkreta förslag till EU-kommissionen på hur arbetstagares rättigheter kan skyddas i det frihandelsavtal mellan EU och USA, TTIP, som nu förhandlas.

- Vi är övertygade om att frihandelsavtal mellan EU och USA vore bra för Sverige, för svenska företag och deras anställda. Vår erfarenhet är att jobben och välfärden gynnas av frihandel. Samtidigt måste avtalet vara bra. Att grundläggande rättigheter och regler till skydd för arbetstagare värnas är en förutsättning för en schysst konkurrens. Kontroversen kring TTIP gör dessutom att tydliga bestämmelser på dessa områden sannolikt är en politisk förutsättning för att avtalet ska accepteras i EU:s medlemsstater, säger Samuel Engblom samhällspolitisk chef på TCO.

TCO, LO och Saco har tagit fram konkreta förslag på hur man i avtalet kan se till så att arbetstagares rättigheter inte underkastas företags eller investerares rättigheter. Det ska till exempel aldrig kunna anses vara ett handelshinder att en fackförening kräver att ett företag som etablerar sig i Sverige ska teckna ett kollektivavtal.

- Det vi vill uppnå med våra förslag är fyra saker: skydd för grundläggande rättigheter, möjligheter för enskilda länder att upprätthålla en hög ambitionsnivå när det gäller skydd för arbetstagare, respekt för nationella arbetsrättsliga system samt en gemensam lägstanivå för arbetstagare rättigheter. Genom att ta fram konkreta förslag på skrivningar som kan ingå i avtalet visar vi att detta är möjligt. 

Läs förslaget i sin helhet här.

Läs brevet till EU-kommissionen här.

Får tjänstemännen ihop livspusslet?

En rapport från TCO visar att många tjänstemän är stressade och upplever att tiden inte räcker till för att få ihop livspusslet.

Läs mer

50 år av att betala sin egen skatt

Att avskaffa sambeskattningen var ett genombrott för jämställdheten på svensk arbetsmarknad, bloggar Therese Svanström, ordförande för TCO.

Läs mer

Var rädd om RUT!

Det viktigaste för RUT är att underlätta människors livspussel enligt en rapport från TCO.

Läs mer

Laddar ...

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund