Anna Vnuk och Maximilien van Aertryck tilldelas TCO:s kulturpris 2015

Nyheter 09:52 18 mars, 2015

Kultur har en stor betydelse i arbetsliv och samhälle. Kultur behövs också för att ett land ska vara framgångsrikt. Därför delar TCO, sedan 1974, ut ett kulturpris.

TCO vill sätta riktning för framtida kulturgärningar och uppmärksamma en debutant. Priset delas därför både ut till en etablerad och en debutant, verksamma inom områdena ord, ton, bild och scen/film. 

TCO kulturpris 2015 tilldelas dansaren, koreografen och regissören Anna Vnuk för ett gränslöst, modigt och personligt konstnärskap.

Anna Vnuk står aldrig still. Hon är en nyfiken förnyare som rör sig obehindrat och med stor framgång i olika rum där hon personligt och inkluderande hanterar många av livets svåra frågor. Att på detta sätt ständigt vara i rörelse, med ett knivskarpt fokus i scenberättandet, ofta med sig själv och sina egna upplevelser som verktyg är både modigt och generöst.

TCO:s Kulturstipendium 2015 tilldelas filmregissören Maximilien van Aertryck för ett moget berättande med okonventionella perspektiv.

Maximilien van Aertrycks berättarkonst är lika diskret som berörande. I filmen ”Punkt 9: val av andre vice talman” får betraktaren följa valprocessen: ett långdraget och sällsamt beslut som präglas av ett resultatlöst men symbolladdat motstånd. Bilden är stilla, skeendet okommenterat och den närmast maskinella uppräkningen av röster skapar en fascinerande skildring av riksdagen som ett av maktens rum.

Tidigare vinnare av TCO:s kulturpris hittar du här.

Får tjänstemännen ihop livspusslet?

En rapport från TCO visar att många tjänstemän är stressade och upplever att tiden inte räcker till för att få ihop livspusslet.

Läs mer

50 år av att betala sin egen skatt

Att avskaffa sambeskattningen var ett genombrott för jämställdheten på svensk arbetsmarknad, bloggar Therese Svanström, ordförande för TCO.

Läs mer

Var rädd om RUT!

Det viktigaste för RUT är att underlätta människors livspussel enligt en rapport från TCO.

Läs mer

Laddar ...

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund