Har sagt upp sig för att bli förälder

13:52 5 juni, 2013 Globalt

Becky Downrose drömmer om att bilda familj med sin partner Elaine Downrose.
Men in bland känslor av längtan och glädje kilar sig också en oro för mobbning.
I England finns fortfarande många som anser att homosexuella inte är lämpade att fostra barn.

– Vissa jämför homosexuellt föräldraskap med barnmisshandel. Samtidigt blir det mindre vanligt med traditionella familjer. Många skiljer sig och färre gifter sig. Målbilden måste ändå vara kärleksfulla band mellan barn och föräldrar, oavsett sexuell läggning, säger Becky Downrose. 


Sedan en tid tillbaka drömmer hon och hennes partner om att bli föräldrar. Det är Becky Downrose som ska föda barnet, men till skillnad från många andra lesbiska par har hon och Elaine Downrose valt inseminering med en känd donator. Det är en homosexuell man, Lawrie Jordan, som ska bli barnets tredje förälder och lika involverad som de båda mammorna i uppfostran.

– Min pappa betydde mycket när jag växte upp, därför är det viktigt för mig att också mitt barn får en pappa, säger Becky Downrose.

Bitvis förnedrande debatt
Sedan fyra år tillbaka lever hon och Elaine Downrose i ett registrerat partnerskap. Men för att tydligt markera sin samhörighet valde de en högtidlig ceremoni som liknade ett ”vanligt” bröllop. Med bröllopsklänningar och 100 gäster.

– Äktenskapet är en viktig institution för mig. Därför är jag glad att underhuset sagt ja till lagförslaget som tillåter samkönade äktenskap, säger hon.
Men debatten som fördes i underhuset innan omröstningen var bitvis förnedrande för alla parter och på en väldigt låg nivå, menar hon.

– Det kunde komma argument som att nästa steg blir att tillåta polygami. Motståndarna menade att en homovänlig lagstiftning skulle vara som att öppna på locket för bisarra livsstilar, säger Becky Downrose.
Till stor del bygger argumenten på okunnighet, menar hon. Många tror att homosexualitet är en livsstil som går att välja, eller välja bort.

– Nu ska lagförslaget till överhuset som är fullt av biskopar och inskränkta människor. Så vi får se hur det går, säger hon.

Principen är viktig
Som registrerad partner har hon och Elaine Downrose ungefär samma rättigheter som heterosexuella par, berättar hon. Det som skiljer är bland annat arvsrätten. Och om någon av dem skulle råka ut för något i ett land som inte erkänner deras civila status, anses inte den andra vara närmast anhörig.

– Men för mig är det ändå principen som är viktigast. Jag förstår inte varför vi ska behandlas annorlunda än andra par, säger hon.

Både Becky Downrose och hennes partner Elaine Downrose är advokater, men Becky sa upp sig så fort de bestämde att de skulle skaffa barn. Istället har hon startat ett eget företag, en webbsajt som erbjuder tjänster till människor som ska köpa bostad. Att fortsätta som advokat var uteslutet eftersom arbetet inte går att anpassa till ett liv som småbarnsförälder.

– Utvecklingen går så långsamt. Även kvinnor med seniora anställningar säger upp sig för att arbetsplatsen och arbetsuppgifterna inte är nog flexibla, säger Becky Downrose.

Nu är tanken att det nystartade företaget ska skötas hemifrån, så att Becky Downrose lättare ska kunna vara hemma och ta hand om bebisen.

– Kanske hyr vi också en nanny. Men det är dyrt, ofta blir det billigare att själv stanna hemma. Dessutom vill vi ju allihop vara med barnet, säger Becky Downrose.

Det betyder att både Lawrie Jordan och Elaine Downrose kommer att ta hand om bebisen vissa dagar.

– Men Elaine fortsätter sitt arbete som advokat och hon kommer att vara den som tjänar mest pengar. Därför är det logiskt att det är jag som stannar hemma. Vi måste ju få allt att fungera, säger hon.

Annette Ulvenholm Wallqvist

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund