HBTQ

12:57 29 juni, 2015 Arbetsmiljö, Jämställdhet

Kring millennieskiftet ändrade TCO sitt arbete i frågor om sexuell läggning och könsidentitet i grunden. Som en av de första fackliga organisationerna i världen började vi att betrakta dessa frågor inte bara ur diskrimineringssynpunkt utan även som en arbetsmiljöfråga.

Då inledde TCO ett arbete tillsammans med Försvaret, Polisen och kyrkan som gick under projektnamnet Fritt fram. En första studie från Arbetslivsinstitutet i samverkan med TCO,  och många studier sedan dess, har visat att mer än hälften av homo- bi- eller transsexuella inte orkar vara öppna med sin sexuella identitet på arbetsplatsen. 

Vi är så inkörda på det vi kallar normen, att vi tycks ta för givet att alla är heterosexuella tills motsatsen är bevisad. Det gör att många inte orkar stå för den man är på jobbet. Det är inte lätt att bli ifrågasatt när det gäller den egna identiteten.  

Att så många arbetstagare väljer att dölja sin sexuella identitet, är ett dåligt betyg åt den rådande arbetsplatskulturen. För dem är det mycket påfrestande att känna att man inte kan berätta vem man lever med eller vad man gjorde i helgen vid fikapausen på måndagen. 

Den som passar in i heteronormen, eller som många okänsligt säger; "det normala", har ofta väldigt svårt att se att hon eller han behandlas annorlunda och mer fördelaktigt. Om facket ska lyckas med sin uppgift att företräda alla sina medlemmar behövs kunskapen om att sexuell läggning och könsidentitet spelar roll! Även inom kärnområden som arbetsmiljö och avtalsfrågor.  

Det handlar inte om att man som icke heterosexuell person ska ha andra avtal eller arbetsmiljökrav. Det handlar om att man ska kunna vara den man är och bli behandlad på samma sätt som vem som helst, utan att bli ifrågasatt.
För det krävs än idag särskilda insatser. 

Ulrika Hagström

Utredare: Jämställdhetspolitik, arbetsliv och kön
Tel
08-782 91 31
Mobil
070-555 12 20
E-mail
Skicka e-post till Ulrika Hagström

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund