Tryggare tillfälliga anställningar

14:58 6 maj, 2015 Arbetsmarknad

Dagens arbetsliv präglas av att unga träder in på arbetsmarknaden sent och att allt fler har otrygga visstidsanställningar. Många av oss har blivit hoppjerkor och stannar kortare tid på varje jobb.

Jobb på visstid är idag en naturlig del av arbetsmarknaden och öppnar ofta för det första jobbet. Tillfälliga anställningar behövs för både företag och jobbskapande, men arbetstagaren drabbas allt för ofta av kraven på flexibilitet. Utan ett fast jobb är det inte lätt att få låna till bostad, och utan egen stabil försörjning skjuter många upp familjebildandet och det första barnet.

 Därför arbetar TCO för att motverka missbruket av visstidsanställningar. Även dessa jobb ska vara trygga och ha bra arbetsvillkor.

Det har blivit svårare att vara ny på arbetsmarknaden. Som det är i dag missgynnas många unga eftersom de inte har arbetat tillräckligt länge för att kunna få a-kasseersättning i glappet mellan studier och jobb. TCO jobbar för att studenter åter skall kunna få a-kassa under en tid efter examen.

När den yrkesaktiva perioden i livet blir mer och mer komprimerad, blir det mycket som ska hinnas med på en gång. De första åren på ett fast jobb sammanfaller för allt fler med den tid då man vill bilda familj. Svenska förstagångsföräldrar blir allt äldre och vi hinner få färre barn.

Det är ännu ett skäl till varför det är viktigt att trygga ungas situation på arbetsmarknaden. 

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund