En mer dynamisk arbetsmarknad

12:55 16 juni, 2015 Arbetsmarknad

Varje år försvinner i genomsnitt ungefär 400 000 jobb – och nästan lika många jobb skapas. Under bra år skapas ännu fler.

För att upprätthålla välståndet behöver vi skapa fler jobb än som försvinner. Det spelar dessutom roll vilken typ av jobb vi skapar. Om vi ska bli rikare som nation och kunna utveckla vår välfärd måste de nya jobben vara mer värdeskapande än de gamla. 

Välfärd och tillväxt går hand i hand: med trygghet i botten kan arbetsmarknaden vara dynamisk, och dynamik ger tillväxt och utveckling, som i sin tur är en förutsättning för att vi ska kunna ha välfärdssystem som ger trygghet. 

Och tryggheten behövs för att möta utmaningarna från globaliseringen. Vi kan aldrig konkurrera med låga löner – istället ska vi erbjuda människor möjligheter att ta mer kvalificerade jobb. Det gör vi bäst genom att se till att människor kan utbilda sig vidare, och växa och utvecklas i ett arbetsliv där kompetensnivån blir högre. Därför jobbar TCO för att ett livslångt lärande för alla ska bli verklighet.

Relaterade debattartiklar

Relaterade publikationer

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund